Laatste 83 Haïtianen gerepatrieerd

MIAMI, 25 JUNI. De kustwacht van de Verenigde Staten heeft gisteren de laatste 83 Haïtianen gerepatrieerd die als "economisch vluchteling' in tentenkampen verbleven op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo op Cuba.

In het kamp verblijven nog 1.500 Haïtianen die de status hebben van politiek vluchteling en daarom in aanmerking komen voor asiel in de VS. Of zij allen inderdaad worden toegelaten is twijfelachtig, omdat ruim twintig procent van hen drager is van het aidsvirus. Om die reden kan hun de toegang tot de VS ontzegd worden.

Sinds de staatsgreep tegen president Jean-Bertrand Aristide van Haïti, in september vorig jaar, heeft de US Coast Guard meer dan 36.000 Haïtianen opgevangen. Hoewel zij merendeels zeggen bloot te staan aan politieke vervolging, hebben de VS meer dan tweederde van hen steeds beschouwd als "economische vluchtelingen', die trachtten te ontkomen aan de gevolgen van het door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) afgekondigde embargo. Ondanks felle protesten van mensenrechtenactivisten in de VS en enkele rechtszaken werden de meeste Haïtianen sinds eind vorig jaar na een kort verblijf op Guantanamo teruggebracht naar Haïti. Slechts een klein deel van de Haïtianen heeft de status van politiek vluchteling gekregen. Nadat president Bush op 24 mei de order gaf om Haïtianen niet langer eerst in doorgangskampen onder te brengen, maar rechtstreeks terug te brengen naar Port-au-Prince, kwam de exodus tot stilstand. Sinds 5 juni zijn geen nieuwe bootvluchtelingen gezien.

President Aristide verblijft nog steeds in ballingschap. Bemiddelingspogingen van de OAS om in Haïti een overgangsregering te vestigen die Aristides terugkeer moet bewerkstelligen, zijn tot nu toe op niets uitgelopen. (Reuter)