Krachtige pijnstiller uit gifkikker bindt op onbekende receptor

Een kikker in Ecuador (Epipedobates tricolor) maakt een molecuul dat bij zoogdieren als pijnstiller werkt. Vermoedelijk bindt het molecuul op nog onbekende pijnreceptoren in de hersenen.

Ratten die slechts 5 microgram van de stof epibatidine kregen ingesporten sprongen niet meer omhoog als ze op een te warme plaat werden neergezet. Van morfine hebben ze 200 keer zoveel nodig (1 miligram per kilo lichaamsgewicht) om de warmte niet meer als onaangenaam te ervaren. De nieuw-ontdekte pijnstiller is dus veel krachtiger dan morfine.

Belangrijker is echter dat er waarschijnlijk een nieuwe klasse receptoren in de hersenen in het spel lijkt te zijn. Zenuwreceptoren liggen in de celwanden van zenuwcellen. Ze ontvangen prikkels van sensoren of van andere zenuwcellen en geven die door aan de zenuwcel waar ze zelf in liggen. Een pijnstiller blokkeert pijnreceptoren waardoor pijnprikkels worden geblokkeerd. De vondst van een nieuwe pijnreceptor, waar morfine niet op werkt, kan van grote betekenis zijn voor de ontwikkeling van effectieve pijnstillers.

Echt aangetoond is de nieuwe receptor echter nog niet. Het vermoeden berust op het feit dat de ratten die epibatidine hadden gekregen hun pijngevoel niet terugkregen na een injectie met naloxon, een stof die de werking van opiaten (]oals morfine) tegen gaat (New Scientist, 30 mei).