Korrelatie steeds vaker gedraaid

Het telefoonnummer van de Stichting Korrelatie (030-331335), dat in beeld komt nadat op de televisie een gevoelig onderwerp is behandeld, wordt steeds vaker gedraaid.

In 1991 deden maar liefst 12.471 mensen een beroep op de stichting voor "media-publieksopvang', zo blijkt uit het gisteren gepresenteerde jaarverslag. Ter vergelijking: in 1990 belden 11.000 en in 1989 slechts 8.000 "cliënten'. Het nummer van Korrelatie wordt dan ook steeds vaker na een programma genoemd: het afgelopen jaar maar liefst 93 keer. Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt, dat 90 procent van de bellers naar tevredenheid hulp en informatie krijgt. Toch bevelen de onderzoekers aan om de kwaliteit van de doorverwijzingen te verbeteren: het documentatiesysteem en het adressenbestand van Korrelatie moeten worden uitgebreid en geautomatiseerd.

Over angsten en fobieën werd het afgelopen jaar het meest gebeld. Alleen al het onderwerp faalangst zorgde voor 1200 gesprekken met hulpverleners, na programma's van Veronica en de NOS over dit onderwerp. Vooral ouders van schoolkinderen belden met de verzuchting: “Thuis kan het de opdrachten prima maken, maar op school lukt het niet.” Daarnaast was seksueel misbruik van kinderen een veel voorkomend thema; in 1991 ging de meeste aandacht uit naar jongens als slachtoffer van zedendelicten. Opvallend is dat met Korrelatie het meest werd gebeld na programma's van de commerciële zender RTL4: 20,9 procent van alle gesprekken. Dat was vooral te danken aan Met hart en ziel, een 13-delige programmaserie van Koos Postema en psychiater Jan Swinkels over zieleroerselen.

    • Henk van Gelder. Tom Rooduijn