IJsland overweegt elektriciteitskabel naar Groot Brittannië

IJsland heeft Pirelli Cables, de Britse dochteronderneming van het Italiaanse banden- en kabelconcern Pirelli, opdracht gegeven de mogelijkheden te onderzoeken voor de aanleg van een elektriciteitskabel naar Groot-Brittannië. Met een lengte van duizend kilometer wordt de onderzeese verbinding bijna vijf maal langer dan de langste tot nu toe bestaande verbinding, zo meldt de Financial Times van dinsdag.

Pirelli heeft al laten weten dat stroomtransport over een dergelijke afstand grote verliezen met zich brengen, waardoor het hele project mogelijk niet rendabel is. Het concern gaat de mogelijkheden niettemin onderzoeken.

IJsland heeft enorme mogelijkheden voor de opwekking van elektriciteit uit waterkracht. Het verbruikt relatief weinig stroom als gevolg van de kleine bevolking en de beperkte industrialisering. Op het ogenblik bedraagt het verbruik zes miljard kilowattuur per jaar, maar naar schatting kan IJsland vijf maal zoveel produceren.

De aanleg van de kabel zal een moeilijke opgave worden. De wateren tussen IJsland en Schotland, waar de kabel naar toe zo moeten lopen, zijn op sommige plekken een kilometer diep. De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd in het koudste en meest gevaarlijke water ter wereld.

Het plan is mede ingegeven door het einde van de Koude Oorlog. De zee ten noorden van Schotland was een route die druk bevaren werd door onderzeeërs van de Navo-landen en de voormalige Sovjetunie. Op de zeebodem zou veel hypermoderne afluisterapparatuur liggen, waarvan de werking door een elektriciteitskabel kan worden verstoord. Dit aspect is nu veel minder belangrijk geworden.

Groot-Brittannië importeert nu stroom uit Frankrijk via kabels onder de zeebodem van het Kanaal. Naar verwachting zal het land in de volgende eeuw zelf een exporteur van elektriciteit worden als meer produktiecapaciteit is ontwikkeld. De elektriciteit uit IJsland kan dan worden doorgeven naar het vasteland.