"Hongerdood in Afrika voor miljoenen'

NAIROBI, 25 JUNI. Meer dan twintig miljoen mensen in het oosten en zuiden van Afrika zullen door honger omkomen, wanneer hulpgoederen hen niet op tijd bereiken. Dat zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in een gisteren verschenen rapport.

De honger is het gevolg van mislukkende oogsten en van burgeroorlogen in Somalië, Soedan en Ethiopië, die het leven ontwricht en inwoners massaal op de vlucht gedreven hebben. Zelfs het relatief welvarende Kenia heeft dit jaar te kampen met massale hongersnood. Om de ergste nood in Afrika te lenigen is minimaal omstreeks vijf miljoen ton voedsel nodig. De secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, heeft tijdens de FAO-bijeenkomst in Nairobi gisteren gezegd te vrezen dat deze hoeveelheid niet zal worden opgebracht. Behalve noodhulp heeft Afrika vooral behoefte aan een duurzame ontwikkeling, aldus Boutros-Ghali. (Reuter)