Ha'arets

Het ziet er naar uit dat een meerderheid van de kiezers zich heeft uitgesproken voor een nadrukkelijker voortzetting van het vredesproces, voor verbetering van de betrekkingen met de VS die zwaar gebukt gingen onder de politiek van de vorige regering en in het bijzonder voor het ter beschikking stellen van geld voor het scheppen van werkgelegenheid.

Deze zaken moeten bepalen welke regering aan de volkswil zal voldoen: een regering waarin in het middelpunt een coalitie van de Arbeidspartij met de Meretz-partij staat, die samen bijna de helft van de zetels in de Knesset hebben veroverd.

Deze partijen nemen weliswaar over verschillende kwesties uiteenlopende standpunten in, maar ze zijn vóór het aanzetten van het vredesproces en vóór verandering van de nationale prioriteiten inzake sociale problemen.

Het zou een goede zaak zijn als beide partijen het programma voor de volgende regering opstellen, pas daarna andere partijen uitgenodigen zich op basis daarvan bij de coalitie aan te sluiten. Het is vrijwel zeker dat er nog andere partijen gevonden worden die de parlementaire basis van de regering-Rabin voldoende zullen verbreden.

Uit de Israelische krant Ha'arets van gisteren.