Fusie tussen GAK en GMD per 1 juli loopt gevaar

DEN HAAG, 25 JUNI. De samenwerking per 1 juli tussen het Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK) en de Gemeenschappelijke Medische Dienst (GMD) loopt gevaar.

Staatssecretaris Ter Veld (Sociale Zaken) zei vanmorgen in een commissievergadering van de Tweede Kamer dat beide partijen eerst informatie moeten verschaffen over de gevolgen voor het personeel en de behandeling van bedrijfsverenigingen die niet bij het GAK zijn aangesloten. Ter Veld reageerde daarmee op een brief die ze gisteren kreeg van de Toezichtkamer van de Sociale Verzekeringsraad (SVR). De Toezichtkamer schrijft de samenwerking van vitaal belang te achten, maar dat nog onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor bedrijfsverenigingen die hun administratie niet aan het GAK hebben overgedragen. Omdat ook de gevolgen voor het personeel nog lang niet duidelijk zijn stemt de Toezichtkamer vooralsnog niet in met de eerste fase van het samengaan. Om die laatste reden eiste de vakorganisatie Unie BLHP dinsdagavond uitstel van de integratie van GAK en GMD.