Energierekening voor gezinnen ƒ 40 hoger

ROTTERDAM, 25 JUNI. Door de verhoging van de brandstoffenheffing per 1 juli stijgt de aardgasprijs met 3,9 cent per kubieke meter en de elektriciteitsprijs met 0,2 cent per kilowattuur (inclusief BTW). Daarmee wordt de eerder aangekondigde verlaging van de gasprijs met 3,6 cent per kubieke meter volledig teniet gedaan. Dit heeft EnrgieNed, de organisatie van energiedistributiebedrijven (de GEB's) berekend.

Dinsdag gaf de Eerste Kamer het groene licht voor de hogere milieuheffing op brandstoffen per 1 juli aanstaande. Een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 2300 kubieke meter aardgas en 3000 kilowattuur stroom moet daardoor tot eind dit jaar bijna 40 gulden exclusief BTW extra betalen (36 gulden voor aardgas en 3,50 gulden voor elektriciteit). Eerder was al een kleine verhoging van de stroomprijs aangekondigd.

Elektriciteit zal nu in totaal bijna 0,5 cent per kilowattuur duurder worden (0,3 cent kostenstijgingen en 0,2 cent als gevolg van de hogere heffing). Vanaf het derde kwartaal kost een kilowattuur voor huishoudens gemiddeld 21,2 cent. Het prijseffect van de heffing op elektriciteit is voor klein- en grootverbruikers gelijk, maar verschilt voor aardgas. Grootverbruikers die jaarlijks tot 10 miljoen kubieke meter aardgas verstoken, betalen als gevolg van de heffing 3,3 cent extra per kubieke meter exclusief BTW, en voor het meerverbruik boven 10 miljoen kubieke meter 1,1 cent.

Voor elektriciteit is het Landelijk Basistarief waarin de brandstof- en de overige kosten voor produktie van stroom zijn verwerkt, ten opzichte van het tweede kwartaal verhoogd met 0,4 cent.