EK en WK: 3 nationale schaatsers

ROTTERDAM, 25 JUNI. Nederland mag komende winter slechts drie schaatsers inschrijven voor de EK en WK allround schaatsen. Dat heeft de internationale schaatsunie (ISU) gisteren in Davos besloten. Tot nu toe mocht Nederland vier deelnemers afvaardigen. De ISU wil met dit besluit meer landen toe kunnen laten, zonder dat het aantal schaatsers op een kampioenschap groeit. Nederland en Noorwegen waren de enige landen die tegen het voorstel van de ISU stemden.

Bondscoach Ab Krook betreurt het besluit: “Het vermindert de kwaliteit van een toernooi. Nederland had die vierde deelnemer verdiend door zijn kwaliteit in de breedte. De vierde Nederlander en de vierde Noor maken nu plaats voor een tweede Zwitser die langer dan acht minuten doet over de tien kilometer. Deze nieuwe regel sluit drie of vier deelnemers uit. Die kunnen niet worden vervangen door goede schaatsers uit de kleinere landen. Als België goede schaatsers had, zouden die allang mee doen. Maar die zijn er niet.”

De ISU bracht het aantal deelnemers aan de slotafstand van de kampioenschappen, de tien kilometer bij de mannen en de vijf kilometer bij de vrouwen, terug van zestien tot twaalf. Vanaf 1996 zullen de WK's voor mannen en vrouwen tegelijkertijd en op dezelfde plaats gereden worden, zoals bij de EK.