Beursgoeroe Michael Metz voorspelt moeizame periode; "De koersen op Wall Street brokkelen dit jaar verder af'

AMSTERDAM, 25 JUNI. Ergens tussen weerman en waarzegger ligt het domein van de beursanalist. Leunend op het verleden kunnen de meesten wel iets over de toekomst vertellen, maar hun voorspellingen kleven vaak van natte vingerwerk. Degenen wier waarschuwing voor een beurscrash ooit gegrond bleek, maakten zich in één klap onsterfelijk en konden rekenen op jaren van aandacht. Tot ze er natuurlijk weer eens falikant naast zaten.

Michael Metz is één van die beursanalisten die door een aantal goede voorspellingen door de jaren heen een aardige reputatie hebben opgebouwd. De grijze Amerikaan verschijnt regelmatig voor de camera's van CNN. Deze week was de senior analist van de Amerikaanse effectenbank Oppenheimer & Co voor een bliksembezoek in Nederland. Twee uur lang kruiste hij de degens met een groep Nederlandse institutionele beleggers.

Achter de verhalen van Metz over het koersverloop op de wereldbeurzen zit geen groot geheim. Volgens Metz moet een beursanalist gewoon veel lezen, verstand van zaken hebben en niet teveel op het verleden terugvallen. “Als je denkt dat het in de toekomst na een flinke hausse net zo gaat als in het verleden zit je altijd fout”, zegt hij. Als geen ander weet hij dat een gokje op z'n tijd ook voor een analist noodzakelijk is. Vandaar zijn adagium: “If you don't risk being wrong, you'll never be right!”

Maar echt groot zijn de risico's natuurlijk ook weer niet. Wie zijn gehoor vertelt dat de presidentsverkiezing in de VS de stemming op Wall Street de komende maanden zal beïnvloeden, hoeft geen bewonderend applaus te verwachten. En wie meent dat de beurs in China wel eens dé groeimarkt van de jaren negentig zou kunnen worden, begeeft zich evenmin op glad ijs. Maar Michael Metz heeft meer te melden. Ook voor de Nederlandse belegger. Zo gelooft hij dat de Amsterdamse effectenbeurs het de komende zes maanden zal winnen van Wall Street. De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, kan volgens Metz de rente de komende maanden onmogelijk verder verlagen. “De Amerikaanse economie zal het verder dus zelf moeten doen. Het zal nog echt even duren voordat Wall Street kan profiteren van economische groei. De drie à vier procent groei van de Amerikaanse aandelenkoersen, zoals algemeen wordt verwacht, zit er echt niet in. De koersen op Wall Street brokkelen tot het einde van dit jaar alleen maar af”, zegt Metz. De Nederlandse institutionele beleggers menen dat die groei er wel degelijk inzit en discussieerden daar hevig over.

Voor beleggen op de Europese markt adviseert Metz de komende maanden langlopende obligaties. Voor aandelen is het niet de beste tijd. Metz houdt maar een handjevol Nederlandse fondsen in de gaten. Van de koersval van Philips vorige week is ook hij geschrokken. Veel analisten sloegen een grote flater met hun sterke koopaanbevelingen voor het Eindhovense concern. Vorige week kelderde de koers van Philips zowel op het Damrak als op Wall Street liefst 18 procent nadat de winstvoorspelling voor dit jaar naar beneden was bijgesteld. Metz spreekt inmiddels over een “puur speculatief fonds”. “Dit gebeurt nu voor de tweede keer. Als blijkt dat het management van een concern geen controle meer heeft, hoe kan de analist dan nog weten wat er zal gebeuren”, dekt hij zijn branchegenoten in. Maar zoals het een goed beursanalist betaamt, blijft hij aan zijn winkel denken. “Philips is op de huidige koers overigens een interessante koop”, meent Metz.