Beslissing reis Z-Afrika uitgesteld

DEN HAAG, 25 JUNI. Minister Van den Broek van buitenlandse zaken wil een besluit om de reis naar Zuid-Afrika van hemzelf met premier Lubbers en vice-premier Kok uit te stellen niet eenzijdig nemen.

Daarvoor is overleg nodig met de Zuidafrikaanse regering, zei hij gisteren tegen journalisten in een reactie op de druk uit de Tweede Kamer om de voor 10 en 11 augustus geplande reis te verschuiven. Van den Broek wil daarover bovendien ook nu nog geen beslissing nemen. Als er echter niets verbetert aan relatie tussen het ANC en de Zuidafrikaanse regering, zal er volgens hem inderdaad over de zin van de reis moeten worden gesproken. Van den Broek herinnerde aan het doel van de reis: versterking van het Codesa-proces, het proces van overleg van blank en zwart over een nieuwe grondwet.