Belust op wraak en doodsbang tegelijk

Voorstelling: Extremities van William Mastrosimone door Alliance Theatre. Regie: Dani Livingston; spel: Cynthia Williams, Todd Terry, Christie Thomas, Mirjam Visser. Gezien: 21/6 Messina Studio's Amsterdam. Nog te zien aldaar (beh. ma., di., wo.) t/m 5/7.

In een tijdelijk onderkomen op de Staalkade in Amsterdam is op het moment de eerste voorstelling te zien van het Alliance Theatre, een uit Texas afkomstig gezelschap dat zich sinds kort in Nederland heeft gevestigd. Het ensemble van artistiek leidster en regisseur Dani Livingston debuteert hier met een confronterend stuk: Extremities van William Mastrosimone.

Een vrouw is alleen thuis als er plotseling een man verschijnt die haar wil verkrachten. Ze weet hem te overmeesteren en vast te binden, maar dan staat ze voor een dilemma: moet ze hem aan de politie uitleveren, zoals haar twee huisgenoten voorstellen, of voor eigen rechter spelen? Dat laatste ligt voor de hand want een bewijs dat hij haar wilde aanranden, is er niet.

Mastrosimone schetst in Extremities een beklemmende situatie die doet denken aan de angstaanjagende verwikkelingen in de roman Het hemelse gerecht van Renate Dorrestein. Hoewel de aanleiding anders is, wordt ook bij Dorrestein een man vastgebonden en door vrouwen opgesloten, met alle complicaties vandien. Een dergelijke beslissing heeft verstrekkende gevolgen die weer allerlei onvoorziene reacties teweeg brengen - dat blijkt zowel uit het boek als uit de voorstelling.

Zo laat Cynthia Williams, die in Extremities de belaagde vrouw speelt, op overtuigende wijze zien welke psychologische mechanismen in werking treden als ze beseft dat ze iets onherroepelijks heeft gedaan. Ze is belust op wraak maar tegelijk doodsbang om werkelijk wat te ondernemen. Zodoende richt haar agressie zich vooral tegen haar vriendinnen die haar tot bezinning trachten te brengen. Haar spel en dat van de andere drie acteurs (met name Todd Terry als de indringer) doet een constant beroep op de emoties van de toeschouwer. De manier waarop dat gebeurt, is zo direct en realistisch dat je er onmiddellijk door wordt meegezogen. Aan de dreigende atmosfeer valt niet te ontsnappen. Deze spannende en met bescheiden middelen tot stand gebrachte voorstelling maakt dan ook nieuwsgierig naar volgende produkties van het Alliance Theatre.

    • Noor Hellmann