Banken dwingen Erica tot openbare veiling

LEIDEN, 25 JUNI. In opdracht van de banken ABN Amro en Pierson, Heldring en Pierson wordt onroerend goed van de Leidse projectontwikkelaar Erica Groep volgende maand op een openbare veiling verkocht. De banken hebben enkele tientallen miljoenen guldens uitstaan bij Erica, dat al maanden in acute geldnood verkeert.

De rechtbank in Den Haag heeft gisteren surséance verleend aan de aannemingsdochter van Erica, die zo'n 7 miljoen gulden schuldig is aan leveranciers. De Haagse advocaat Mr. Udink van het kantoor Petten & Diecken is benoemd tot bewindvoerder. Namens twee onderaannemers had de Zoetermeerse advocaat mr. P. Bos het faillissement van Erica Aannemingssmaatschappij aangevraagd.

Erica staat al maanden aan de rand van de afgrond door de grote hoeveelheid risicovolle projecten, die door het inzakken van de onroerend goed-markt moeilijk verkoopbaar zijn geworden. De Zweedse aandeelhouder Um Gruppen, die een aantal panden zou kopen, ging begin dit jaar failliet. In april draaiden de huisbankiers ABN Amro en Pierson de kredietkraan dicht.

ABN Amro is de grootste schuldeiser (25 tot 30 miljoen gulden), gevolgd door Pierson (bijna 15 miljoen) en Westland Utrecht (3 miljoen). Van deze banken dreigt vooral ABN Amro het schip in te gaan, doordat er te weinig zekerheden zijn. De veiling die op 22 en 29 juli door de Rotterdamse notaris mr. H. Heyman van Nauta Dutilh wordt gehouden is een peperdure maar gebruikelijke manier om nog iets van het geleende geld terug te zien.

Directeur F. Swaak van Erica ziet de veiling meer als een truc: “De panden hebben allemaal een koper, maar kunnen niet worden verkocht zolang er een beslag van schuldeisers op ligt. Met de veiling vervalt het beslag en de rechter kan ons toestemming geven om vóór de veiling de panden te verkopen, wat in 99,9 procent van de gevallen ook gebeurt”. Deze mogelijkheid bestaat echter pas sinds 1 januari 1992 en praktische ervaring is er nog niet mee opgedaan.

Hoeveel de voornamelijk in Leiden gelegen panden minimaal moeten opbrengen is geheim, maar waarschijnlijk blijft er voor de andere schuldeisers dan de banken niets over. Vorige week vrijdag ging een groot deel van de schuldeisers akkoord met een afbetalingsregeling, waarbij zij in eerste instantie 20 procent terugkrijgen en na verkoop van de panden de rest.

    • Karel Berkhout