Baker wil hervatting vredesoverleg zodra Israel een kabinet heeft

Niet bekend

Onderminister van buitenlandse zaken Edward Djerejian feliciteerde gisteren het Israelische volk met zijn “krachtige uitoefening van de democratie”. Evenals Baker wilde hij met een verdere reactie wachten tot president Herzog de Israelische politieke leiders heeft geconsulteerd en de contouren van Rabins coalitieregering opdoemen. De Amerikaanse ambassadeur in Israel had gisteren overigens al voorspeld dat de regering in Washington “zeer verheugd” zou zijn over de uitslag.

Reeds nu komen er sterke signalen uit Washington dat Rabin op korte termijn door president George Bush naar het Witte Huis zal worden uitgenodigd om onder andere te spreken over de Amerikaanse kredietgarantie voor de opvang van de immigratie uit de vroegere Sovjet-Unie. Herstel van de vertrouwensband met de VS, die onder de huidige premier Shamir is verdwenen, is een van Rabins topprioriteiten. Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het vooruitzicht kan een feestelijke ontvangst van Rabin op het Witte Huis president Bush helpen de Amerikaanse joodse stem achter zich te krijgen.

Sommige waarnemers geloven dat Bush Baker zal vragen zich in te spannen voor een doorbraak in het vredesproces vóór de presidentsverkiezingen van 3 november. Rabin heeft onder andere beloofd te werken aan een snelle verwezenlijking van Palestijnse bestuursautonomie. (Reuter, AP)