Afkalvende dollar drukt koers Ahold

AMSTERDAM, 25 JUNI. Ahold boekt vanmorgen enige koersverlies op een over het algemeen hogere Amsterdamse effectenbeurs. Belangrijkste reden voor het koersverlies van Ahold was de lage dollarkoers.

AMSTERDAM De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen hoger en schudden daarmee een lagere dollar van zich af. De omzetten waren niet groot. Beleggers blijven zeer terughoudend, zeker na recente teleurstellende berichten over de groei van de Duitse geldhoeveelheid. Hierdoor is de kans op een Duitse - en dus een Nederlandse - renteverlaging afgenomen. De EOE-index, die gisteren sloot op 303,98, was omstreeks het middaguur bijna een punt hoger.

Arbitrage-aankopen zorgden voor een hogere koers van Unilever. Ook Koninklijke boekte enige koerswinst.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren tegen de verwachting in hoger gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig toonaangevende fondsen sloot 5,08 punten hoger op 3.290,70.

Er waren voldoende factoren die de beurshandel negatief konden beïnvloeden. Zo was er eerder op de dag de koersdaling in Tokio.

Dat de Dow niettemin de gehele dag op winst stond, was te danken aan de goede stemming op de obligatiemarkt. Daar werd de tegenvallende vermindering van de orderontvangst bij de producenten van duurzame goederen uitgelegd als een voorbode van een mogelijke renteverlaging.

LONDEN De koersen in Londen stegen vanmorgen onder invloed van hogere koersen in New York en Tokio. Hogere futures op de index zorgden voor aanvullende steun. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.332,6, was omstreeks het middaguur 14,4 punt hoger.

FRANKFURT Frankfurt was iets hoger, bij afwezigheid van belangrijke factoren. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.768,59, was aan het einde van de ochtend bijna een punt hoger.

TOKIO Geruchten over een discontoverlaging stuwden de koersen in Tokio vanmorgen omhoog bij kleine omzetten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg 290,05 punten op 16.143,72.