Tweede Kamer tegen bezoek Lubbers aan Zuid-Afrika

DEN HAAG, 24 JUNI. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het bezoek dat premier Lubbers en de ministers Kok en Van den Broek in augustus aan Zuid-Afrika zullen brengen. De reden is dat de anti-apartheidsbeweging ANC de onderhandelingen met de Zuidafrikaanse regering heeft afgebroken uit protest tegen het voortdurende geweld in de zwarte woongebieden. Van de grote partijen vindt alleen het CDA het nog te vroeg om een definitief besluit te nemen. Morgen overlegt de Kamer met minister Van den Broek (buitenlandse zaken) over de ontwikkelingen in Zuid-Afrika.

Het PvdA-Kamerlid J. Verspaget zei vanmorgen dat het kabinet nu het besluit moet nemen om het bezoek af te gelasten. Verspaget: “Het bezoek was bedoeld als versterking van de democratie en de strijd tegen de apartheid. In de huidige situatie heeft dat niet veel zin meer. Het is heel onzeker dat er in de situatie in Zuid-Afrika de komende weken nog verandering komt.” Verspaget zal morgen minister Van den Broek vragen om eind deze week tijdens de Europese top voor te stellen om EG-waarnemers naar Zuid-Afrika te sturen en een internationaal onafhankelijk onderzoek te laten instellen. Ook wil zij dat er gesproken wordt over de mogelijkheid van een hernieuwde sportboycot tegen Zuid-Afrika, die vooral de deelname aan de Olympische Spelen zal treffen. Groen Links, VVD en D66 zien evenmin heil in een bezoek van Lubbers aan Zuid-Afrika. Het CDA reageert terughoudender, al sprak het CDA-Kamerlid H. Aarts gisteravond wel van een “onheilspellende” ontwikkeling. Het CDA wil wel dat er een “nader afwegingsmoment” komt over het bezoek. “Onder de huidige omstandigheden, tijdens deze crisis in het onderhandelingsproces dient het bezoek geen doel”, aldus een fractiewoordvoerder. Een mogelijk hernieuwde sportboycot wijst de CDA-fractie af. Het kabinet zal zijn standpunt morgen in het overleg met de Kamer bekendmaken.