Teleurstellend vrouwendebat tussen Weldon en French

Weldon versus French, Ned.1, 22.50-23.40u.

Het feminisme is volwassen geworden. Dat blijkt niet alleen uit de recente golf van boeken over wat nu het post-feminisme wordt genoemd, maar ook uit een als debat geannonceerde bijeenkomst, gisteravond in Paradiso in Amsterdam en vanavond deels te zien bij de KRO, met Fay Weldon en Marilyn French. Volwassen omdat er nu een generatiekloof is ontstaan tussen pioniers als deze twee schrijfsters en jongere vrouwen, die van Weldon en French niets nieuws meer te horen krijgen en nieuwe strategieën eisen voor de volgende fase. Op zichzelf stelde het debat teleur. Marilyn French zat er om haar nieuwste boek The war against women te verdedigen en de hoop dat Fay Weldon een waardig opponent zou zijn, werd de bodem ingeslagen toen zij meteen al opmerkte: “Ik ben altijd een groot discipel van Marilyn geweest.” Het vuurtje werd bovendien allerminst opgestookt door gespreksleider Marja Brouwers, die naliet om af en toe advocaat van de duivel te spelen. Daardoor bracht ze geen conflictstof in het gesprek en sloeg ze alles dood met omslachtige, academisch geformuleerde vragen. Het gevolg was, dat het duo niet verder kwam dan preken voor een barstensvolle parochie die allang is bekeerd. En in volmaakte onderlinge harmonie. We're nice aren't we? zei Weldon. Yes, we're lovely! antwoordde French.

Pas toen de zaal er zich mee mocht bemoeien, kwam het debat enigszins tot leven. Jongere vrouwen toonden zich geërgerd en ongemakkelijk door de manvijandige opstelling van Marilyn French. Zij willen, liefst mèt die mannen, een volgende stap zetten. French bleef, in typisch Amerikaanse therapeutentaal, haar boek verdedigen, terwijl Weldon iets positiever reageerde: “Wij hebben ons werk gedaan, nu is het jullie beurt.” En daarmee was de conclusie getrokken. Te hopen valt, dat die botsing tussen de schrijfsters en de zaal in de samenvatting de meeste ruimte zal krijgen.

Foto: Fay Weldon in het debat tussen schrijfster, Weldon versus French, Ned 1 22.50-23.35u.

    • Sue Baker