Sluiting Tandy-filialen overvalt personeelsleden

ROTTERDAM, 24 JUNI. De aankondiging dat alle Tandy-winkels in Nederland dicht moeten kwam voor hem als een donderslag bij heldere hemel. In januari won hij immers nog een videocamera van de zaak, in februari ging hij op kosten van Tandy met zes collega's een week naar Tenerife en drie weken geleden kreeg hij nog een sleutelhanger, een belangrijke onderscheiding voor filiaalhouders van Tandy. Een sleutelhanger betekent dat je de afgelopen zes maanden beter hebt gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar.

Eric Hartman, filiaalhouder in Bergen op Zoom, is geschrokken van het besluit van het moederbedrijf van Tandy, Intertan. De Canadese firma leed de afgelopen jaren te veel verlies en heeft daarom besloten ruim tweehonderd winkels in Europa op te heffen. In Nederland moeten alle Tandy-winkels op korte termijn dicht. Volgens de Dienstenbond FNV ligt voor de 188 werknemers de ontslagaanvraag al bij de diverse gewestelijke arbeidsbureaus.

Per 1 augustus zou het winkelpersoneel op non-actief worden gesteld. Tegen die tijd is de uitverkoop afgelopen en de Tandy-winkels moeten dan leeg zijn. De afgelopen weken liet de directie de prijzen van de produkten al met 50 à 60 procent dalen.

Het zijn drukke dagen voor Hartman en zijn collega uit Amsterdam. Het loopt storm in de winkels. Hartman heeft vanmiddag zijn winkel een uur dicht gehad en is een half uur eerder naar huis gegaan. “En dan nog staan de klanten op de ramen te bonzen.”

De Amsterdamse filiaalhouder hekelt het gebrek aan informatie van Tandy richting personeel. “Wij weten van niks. De directie zegt dat er serieuze kopers voor de Nederlandse keten zijn. Maar ik geloof er niks van. Het enige dat wij tot nu toe hebben gezien, is een sociaal plan dat weinig voorstelt.” Hij maakt zich kwaad over de mentaliteit van zijn collega's. “We houden gewoon uitverkoop. Als makke lammetjes werken we aan onze eigen ondergang.”

Bestuurder A. Steijaart van de Dienstenbond FNV heeft op een vergadering met leden bij Tandy (gisteravond in de Utrechtse Jaarbeurs) grote moeite het personeel aan te zetten tot actievoeren. Dat is niet zo verwonderlijk, want de meesten zijn op de vorige vergadering pas massaal lid geworden van de Dienstenbond. “De dames van Lampe hebben harder geknokt. Jullie laten je toch niet in een hoek wegzetten?”, zegt Steijaart. Zijn boze woorden hebben effect. De werknemers besluiten de vakbondsbestuurders te vergezellen naar het hoofdkantoor in Den Bosch. Daar heeft de Dienstenbond FNV vanmiddag een gesprek met de directie. De bond wil duidelijkheid krijgen over de serieuze kopers en het behoud van werkgelegenheid.

De Dienstenbond FNV heeft zelf ook contact gehad met serieuze kopers. Daaronder behoren onder meer Retailnet en de oud-eigenaar van BCC. “Maar de kandidaten zijn onbeschoft behandeld”, zegt Steijaart. “De directie van Tandy had bij het gesprek niet eens pen en papier bij zich, laat staan de bedrijfsgegevens.”

Eric Hartman en zijn collega's begrijpen er niets meer van. Die week vakantie op Tenerife was toch goed verzorgd. Goed hotel, lekker eten. Het was een cadeautje van de zaak, omdat de zeven filiaalhouders zo goed hadden gedraaid. Hartman draaide 45 procent meer omzet, de filiaalhouder uit Amsterdam draaide 65 procent meer.

En dan de sleutelhanger, daar zijn beide mannen verschrikkelijk trots op. Hartman hoopt over twee maanden nog in aanmerking te komen voor de Intertan-pen, die de directie geeft na een positief resultaat gedurende twaalf maanden. Maar beide filiaalhouders beseffen dat zij het gouden horloge - dat je krijgt als je 24 maanden achtereen in de plus draait - niet meer zullen halen.

    • Yaël Vinckx