Rushdie pleit in Denemarken voor meer druk op Iran

KOPENHAGEN, 24 JUNI. De Britse schrijver Salman Rushdie heeft gisteren tijdens een verrassend bezoek aan Denemarken de regeringen in het Westen aangespoord meer druk uit te oefenen op Iran om de vogelvrijverklaring tegen hem in te trekken.

Rushdie, die in februari 1989 door de toenmalige Iraanse geestelijk leider ayatollah Khomeiny in de ban werd gedaan wegens zijn door veel moslims als godslasterlijk ervaren boek "De Duivelsverzen', zei dat hij een internationale campagne wilde beginnen om Iran tot andere gedachten te brengen. “Ik probeer steun te krijgen van Westerse staten om Irans daden te veroordelen, niet alleen die tegen mij maar tegen alle mensen die worden bedreigd door het terrorisme van de Iraanse staat”, aldus Rushdie op een boot voor de kust van Kopenhagen na een ontmoeting met Deense schrijvers. “Ik zeg, laten we dit probleem eerst uit de weg ruimen en daarna mogen het Westen en Iran gelukkig en wel met elkaar naar bed gaan”, aldus de schrijver. (AP, Reuter)