Reynolds dankzij rechter op snelheid

NEW ORLEANS, 24 JUNI. Harry "Butch' Reynolds heeft nog niets aan snelheid ingeboet. De wereldrecordhouder 400 meter liep bij de Amerikaanse olympische selectiewedstrijden in New Orleans in de series met 44,48 de snelste tijd en realiseerde viereneenhalf uur later in de tweede serie nog eens 44,68. Reynolds verwezenlijkte daarmee de respectievelijk zevende en achtste seizoentijd.

Reynolds door de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) tot 11 augustus geschorst, dwong via de Amerikaanse rechter een startvergunning af voor de selectiewedstrijden. De IAAF stelde gisteren regel 53.1, die atleten op straffe van uitsluiting verbiedt uit te komen tegen geschorste atleten, eenmalig buiten werking.

Dertien televisiecamera's waren op Reynolds gericht toen hij in de startblokken knielde. De 2500 toeschouwers gaven de Amerikaan toen zijn tijd na de eerste serie bekend werd gemaakt een staande ovatie. Reynolds liep in een T-shirt met de tekst: "Drug Free Body'. “In de eerste serie was het alsof ik een gewicht van 25 kilo om mijn nek had”, zei hij. “Het leek alsof ik eerst een brug over moest. Toen ik eenmaal aan de andere kant was had ik geen tijd meer om om te kijken.”

Reynolds heeft bijna een miljoen dollar gespendeerd om via de rechter af te dwingen dat hij bij de Amerikaanse selectiewedstrijden mag starten. De Amerikaan zegt onschuldig te zijn. Bij een dopingcontrole in augustus 1990 in Monaco reageerde de wereldrecordhouder positief. De atleet blijft volhouden dat destijds bij de dopingcontrole iets in het laboratorium is verwisseld.

Afgelopen zaterdag bepaalde het Amerikaanse hooggerechtshof dat Reynolds zou mogen starten. De IAAF-reglementen verbieden atleten echter tegen een geschorste collega uit te komen op straffe van een internationale uitsluiting. Zondag droeg IAAF-voorzitter Nebiolo een oplossing aan. Hij zou na overleg met zijn mede-bestuursleden bekijken of regel 53.1 van het IAAF-reglement buiten werking kon worden gesteld. Gisteren verklaarde de IAAF dat voor de Amerikaanse selectiewedstrijden een eenmalige uitzondering is gemaakt. Door dat besluit konden gisteren de series van de 400 meter, die twee dagen werden uitgesteld, worden afgewerkt.

Volgens IAAF-secretaris Gyulai is het besluit tot tijdelijk buiten werking stellen van regel 53.1 besloten omdat de Amerikaanse atleten aan de wetten van hun land zijn gehouden. Bovendien zijn de wedstrijden in New Orleans voor de Amerikanen de enige mogelijkheid zich te kwalificeren voor deelneming aan de Spelen.

De IAAF liet gisteren nogmaals weten, dat Reynolds een start in Barcelona kan vergeten. Op 30 juli, als de Olympische Spelen al vijf dagen onderweg zijn, zal het gedrag van de wereldrecordhouder binnen het bestuur besproken worden.

De IAAF verzocht dringend aan het Amerikaanse olympische comité en de Nationale Atletiek Bond (TAC) te zoeken naar wegen, die moeten voorkomen dat de burgerrechter optreedt in zaken, die de "regerende' amateurbonden aangaan. “Als dat niet voor elkaar komt lopen de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta en andere belangrijke amateur sportevenementen in de Verenigde Staten groot gevaar.” (Reuter)

Foto: Reynolds illustreert zijn afkeer van doping