Reizen van ABN Amro naar Holland International

Holland International neemt een zakenreisbureau, vijf vakantiereisbureaus en de reizenverkoop in de 350 bankfilialen van ABN Amro over.

ABN Amro had in maart van dit jaar al laten weten de reisactiviteiten te willen afstoten omdat ze niet passen bij de kernactiviteit. De omzet van ABN Amro Reizen bedroeg in 1991 ruim 100 miljoen gulden. ABN en Amro verkochten elk al zo'n 20 jaar vakantiereizen.

Alle reisbureaus van ABN Amro in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Groningen die Holland International overneemt, liggen volgens de betrokken partijen op toplocaties. Via de bankfilialen en de reisbureaus werden vorig jaar circa 150.000 boekingen verzorgd.

Holland International zal de betrokken werknemers - enige tientallen - overnemen van ABN Amro. Het sociaal plan dat sinds de fusie bij ANB Amro bestaat, is van toepassing op deze personeelsleden.De omzet van Holland International bedroeg vorig jaar 1,2 miljard gulden.

Het beleid van ABN Amro staat haaks op dat van de Rabobank. Deze grootbank onderzocht vorig jaar ook kritisch zijn reisactiviteiten, maar besloot ze niet af te stoten. De Rabobank is de grootste reizenverkoper van Nederland en verkocht vorig jaar 284.000 reizen in ruim 1900 kantoren. De Rabobank heeft een marktaandeel van 12 procent. De bank geeft geen omzetcijfers, maar wil wel kwijt dat het een winstgevende activiteit is.