Personeel PTT Post niet onder de indruk van aangekondigde reorganisatie; Geestdodend sorteerwerk zal verdwijnen

UTRECHT, 24 JUNI. “In Utrecht leeft het onderwerp niet zo sterk.” Corné van Ree hangt rustig in zijn stoel achterover. Op het eerste gezicht is het personeel van het expeditieknooppunt van PTT Post in Utrecht niet onder de indruk. Gisteren hebben de werknemers gehoord dat er bij PTT Post in het hele land binnen zes jaar 5.000 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. De huidige twaalf expeditieknooppunten worden samengevoegd tot zes zogenaamde Hoofd Units Briefpostsorteringen, afgekort tot HUB.

De werknemers van het expeditieknooppunt in Utrecht boffen. Het centrum zal tot een van de zes HUB's gaan behoren. De klappen zullen hier niet vallen. Directeur drs. M. Hamann zegt een lichte terugval van de werkgelegenheid te verwachten. Acht procent van de in totaal 1.650 arbeidsplaatsen zal verdwijnen in Utrecht. Door natuurlijk verloop, gedwongen ontslagen zullen hier niet vallen, zegt Hamann.

Van Ree is ervan overtuigd dat de werkzaamheden zullen veranderen. De grote sorteerkasten zullen in de toekomst verdwijnen. “Dat was toch maar geestdodend werk”, zegt Van Ree. Vooral de lange diensten van 14.00 uur tot 23.45 uur zijn hem bijgebleven. Van zijn vijftiende werkt hij al bij PTT Post. Tien jaar bij de bestelling, tien jaar op de postsorteerafdeling en de laatste jaren op de inname-afdeling van de pakketpost.

Zijn collega's merken op dat het huidige sorteersysteem wel erg omslachtig is. Een brief met een handgeschreven adres dat van Utrecht naar Lutjebroek moet, wordt vier keer gesorteerd. Twee keer in Utrecht, één keer in Enkhuizen en dan nog één keer door de wijksortering ook in Enkhuizen. Met het nieuwe systeem hoeft de brief nog maar twee keer gesorteerd te worden en zijn er bovendien machines die dit karweitje opknappen.

Voor Utrecht biedt de automatische postsortering wel degelijk een oplossing. Per dag worden hier 1,2 miljoen brieven gesorteerd. Bij de partijpost hadden dagelijks 600 verzendingen plaats. In zo'n verzending kunnen 100 maar ook 10.000 brieven zitten. De werknemers in Utrecht menen dat, indien de verschillende centra worden samengevoegd, ze het wel drukker zullen krijgen. De post van bij voorbeeld het centrum in Arnhem zal ook in Utrecht worden verwerkt. Maar directeur Hamann meent dat de werkdruk niet zal stijgen. De automatisering neemt het grootste gedeelte voor haar rekening. Corné van Ree lacht achter zijn bureau. “De nieuwe techniek is er al wel alleen zijn de machines er nog niet op aangepast”. De werknemers kijken uit naar machines die brieven met handgeschreven adressen en enveloppen van A4-formaat kunnen verwerken.

Foto: Een modern sorteercentrum van PTT Post, in Rotterdam. Zo'n kwart van het postaanbod wordt al machinaal gesorteerd. (Foto NRC Handelsblad/Leo van Velzen)