Nieuwe Amerikaanse stappen tegen Serviërs

WASHINGTON, 24 JUNI. De Verenigde Staten zullen hardere maatregelen nemen tegen Servië in verband met de voortdurende beschietingen van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Dat kondigde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, gisteren aan in een zitting van de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen van de Amerikaanse Senaat.

“Het is nauwelijks te geloven dat strijdkrachten dezer dagen met artillerie en mortieren op het centrum van een stad schieten, mannen, vrouwen en kinderen de straat op jagen en hen vervolgens neerschieten. (...) Het is barbaars en onmenselijk”, aldus de minister. Baker kondigde aan dat het laatste consulaat van Joegoslavië, in de Amerikaanse stad Chicago, zal worden gesloten. Washington zal de nieuwe ambassadeur van het land in de Verenigde Staten niet accepteren en zich voorts inzetten voor het weren van Servië en Montenegro van de activiteiten van internationale organisaties. Volgens de Amerikaanse minister zal Servië de zetel van Joegoslavië in internationale organisaties als de Verenigde Naties niet kunnen blijven bezetten, maar een aanvraag voor lidmaatschap moeten indienen, die dan zal worden beoordeeld volgens de criteria die voor andere nieuwe aanvragers gelden.

De nieuwe strafmaatregelen volgen op vorige maand al aangekondigde strafmaatregelen tegen Servië. Toen werden al twee Joegoslavische consulaten gesloten en maakte Washington een einde aan zijn militaire contacten met Belgrado. De bedoeling van de nieuwe sancties is “onze overtuiging tot uitdrukking te brengen dat Servië en Montenegro geen lid kunnen zijn van de gemeenschap van beschaafde naties”, zei Baker. De Amerikaanse ambassadeur in Belgrado, Warren Zimmerman, is teruggeroepen.

Tot dusver heeft de Amerikaanse regering eenzijdig militaire actie in Joegoslavië uitgesloten in afwachting van het effect van de internationale economische strafmaatregelen. Op vragen van senatoren zei minister Baker militaire actie in het kader van een multilaterale onderneming echter niet te willen uitsluiten, maar die mogelijkheid nog niet te willen bevestigen. Hij beklemtoonde dat de Amerikaanse militaire planners tot dusver alleen met de bondgenoten onderhandelen over middelen om de getroffen burgers te helpen.

De Verenigde Naties hebben de hoop opgegeven dat zij er spoedig in zullen slagen een staakt-het-vuren tot stand te brengen in Sarajevo, waardoor de aanvoer van hulpgoederen voor de 300.000 inwoners van de stad mogelijk zou worden. Een woordvoerder van de volkerenorganisatie sprak van een volledige oorlog.

Een woordvoerder van de bemiddelaar van de Europese Gemeenschap, Lord Carrington, zei in Londen dat de presidenten van Bosnië, Servië en Kroatië een uitnodiging hadden geaccepteerd voor besprekingen over beëindiging van de gevechten in Bosnië. (Reuter, AP, AFP)