Michael Jackson de hele dag op de radio valt niet mee

Dangerous Day, donderdag 25 juni, Radio 3, 6.00-21.00 uur.

Het leidt geen twijfel dat een teveel aan frisdrank slecht is voor de gezondheid. Dat het bovendien gevaarlijk kan zijn, weten we sinds het verschijnen van de laatste plaat van Michael Jackson. Nadat colafabrikant Pepsi voor een miljoenenbedrag zijn naam verbond aan de Amerikaanse superster, maakte Jackson de albums "Bad" en "Dangerous". Van het laatstgenoemde werd zelfs een nummer achtergehouden, zodat in de supermarkt een exclusieve muziekcassette kan worden gekocht bij aankoop van twee flessen cola. "De wereldtoernee van Michael Jackson wordt zoals bekend gesponsord door Pepsi Cola, vermeldt het persbericht van de Tros Radio Dangerous Day. Waarmee onomwonden wordt benadrukt, dat ook de omroep niet voorbij kan gaan aan de commerciële belangen die de Jackson-concerten in de Kuip (30 juni en 1 juli) omringen.

De ster had zich geen betere advertentiefuik kunnen wensen, want de Tros belooft dat zelfs het oldiesprogramma Gouden Uren en het disco-uurtje Dancetrax in het teken zullen staan van "een eigen Michael Jackson-flavour'. Driemaal raden waar dat naar smaakt. Overigens zal het niet meevallen, om een hele radiodag te vullen met Jacksons muziek. In Nederland scoorde het idool een kleine dertig hits, met inbegrip van de Motown-periode die hij als kinderster doorbracht in de familiegroep Jackson Five. Dat lijkt veel, maar vergeleken bij The Beatles (tachtig, inclusief de solohits van Lennon en McCartney) en de Rolling Stones (45) is de spoeling tamelijk dun. Te meer omdat Michael Jackson sinds 1979, toen hij zich los worstelde uit de greep van papa Joe Jackson en zijn eigenlijke solocarriere begon, slechts vier langspeelplaten afleverde.

Zodat het waarschijnlijk bekvechten wordt tussen de Tros-discjockeys, wie goede sier mag maken met de briljante popsongs Beat it en Billy Jean en wie zich noodgedwongen zal moeten ontfermen over het suikerzoete restmateriaal van de verzamelplaat Farewell my summer love. Vergeleken bij eerder georganiseerde Beatles- en Stonesdagen zijn de programmamakers dubbel gehandicapt, omdat Michael Jackson vooral naam heeft gemaakt vanwege zijn visueel aantrekkelijke videoclips. Van Thriller blijft niet veel over zonder het bijbehorende horrorfilmpje, en Black or white moet het stellen zonder de vermakelijke gastrollen van Eddie Murphy en Grace Jones. Ook de fameuze moonwalk zal pas vijf dagen later in het echt te zien zijn, bij het concert waarvoor de Tros tijdens de Dangerous Day een handvol kaarten verloot.

Foto: Op 30 juni en 1 juli treedt Michael Jackson op met "Dangerous' in Rotterdam. "Dangerous Day' morgen, Radio 3, 06.00-21.00u.

    • Jan Vollaard