Kabul onrustig voor machtswisseling

KABUL, 24 JUNI. De president van het Afghaanse overgangsbewind, Sibghatullah Mojadidi, heeft zich na enige aarzeling bereid verklaard om overeenkomstig eerdere afspraken morgen af te treden. Intussen blijft het onrustig in de Afghaanse hoofdstad.

Vanmorgen hadden er beschietingen plaats tussen de eenheden van de radicale fundamentalist Gulbuddin Hekmatyar en manschappen van de Oezbeekse militieleider Rashid Dostam, die zich hadden verschanst in het fort Bela Hissar in Kabul. Hierbij zouden enige tientallen gewonden zijn gevallen.

Hekmatyar eist dat Dostams mannen Kabul verlaten, maar deze maken hier vooralsnog geen aanstalten toe. Begin deze week deed Hekmatyar, die niet te spreken is over het aandeel dat hem is toegekend in het overgangsbewind, een oproep aan zijn aanhangers om een protestmars naar Kabul te houden. Deze is tot dusverre uitgebleven.

Hekmatyar had voorts gedreigd Mojadidi met geweld te zullen verjagen indien hij weigerde om af te treden. Eerder had Mojadidi geopperd niet zoals eind april was afgesproken voor slechts twee maanden aan te blijven, maar voor twee jaar. Mojadidi zal morgen worden opgevolgd door professor Burhanuddin Rabbani, leider van Jamiat-i-Islami waartoe ook de invloedrijke minister van defensie, Ahmed Shah Massoud, behoort.

Dostam stelde gisteren voor om Afghanistan tot een federale staat te maken, waarin de rechten van de talrijke etnische minderheden in het land zijn gewaarborgd. Hij verklaarde zich tegen het gebruik van geweld om de toekomst van Afghanistan te beïnvloeden. (Reuter, AFP)