Irritatie onder uitgevers over opzet; Feministische boekenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM, 24 JUNI. Met een debat tussen de schrijfsters Marilyn French en Fay Weldon is gisteren de vijfde Feministische Boekenbeurs geopend. Tweehonderd uitgevers uit alle delen van de wereld presenteren de komende dagen in de Beurs van Berlage hun vrouwelijke auteurs. Er zijn lezingen, debatten en signeersessies. De organisatie verwacht dat 180 schijfsters Amsterdam zullen bezoeken.

Niet alle uitgevers staan met evenveel overtuiging op de beurs gekomen. Is het "feest rond vrouwen die boeken schrijven' voor veel feministische en lesbische uitgeverijen een nuttig uitje, de meeste algemene uitgevers die vertegenwoordigd zijn, blijken sceptischer over de opzet. Zij vinden het onderscheid tussen mannen- en vrouwenboeken belachelijk, maar hebben het gevoel dat ze op zo'n groot Nederlands evenement niet kunnen ontbreken. Bezige Bij's Sander Blom heeft deze week een paar afspraken lopen met auteurs en buitenlandse collega's, “maar dan wel bij mij op kantoor, niet in deze ruimte”.

Irritatie wekt ook dat de Nederlandse uitgevers niets mogen verkopen omdat vrouwenboekhandel Xantippe een monopolie op hun boeken heeft gekregen. “Je bent er alleen voor je imago”, aldus Amber-directeur Henk Figee. Uitgeverij De Geus omzeilde het verbod vanmorgen onder verwijzing naar haar Belgische partner EPO. Geus-redacteur Ad van Rijsewijk: “Wij zijn geen Nederlandse uitgever, wij zijn Belgisch-Nederlands.”

De beurs is opgezet met een minimum aan financiële middelen. Het gevolg is dat de bezoekers en deelnemers voor bijna alles moeten betalen. Beurs-voorzitster Gerda Meijerink: “Vrouwen mogen niet de reputatie krijgen dat ze niet met geld om kunnen gaan. ” Een schrijfster die voor een lezing was uitgenodigd, kreeg kort voor haar komst het advies "bij vriendinnen' te gaan slapen omdat er geen geld voor een hotel was. Een andere schrijfster moest een programmakrant kopen om te zien hoe laat ze op moest treden.

De eerste ochtend van de feministische beurs verliep vanmorgen in grote rust. Veel uitgevers waren nog hun stands aan het opbouwen. In de verschillende zalen van het Beurs-complex luisterden enkele tientallen bezoekers naar discussies over uitgeven in Europa en vrouwen in het boekenvak. Meer dan 95 procent van de bezoekers was van het vrouwelijk geslacht. Van de boeken was meer dan 99 procent door vrouwen geschreven. Alleen uitgeverij Anthos was van de regels afgeweken. Op haar stellingen prijkte de Leni Riefenstahl-biografie van Thomas Leeflang. Geschreven door een man, maar meegenomen omdat het gaat over een belangrijke vrouw. De beurs duurt tot zondagavond. Vandaag en morgen zijn bestemd voor mensen uit het boekenvak. Vrijdag tot en met zondag zijn publieksdagen.

    • Reinjan Mulder