Einde aan Likud-tijdperk; Ruime zege voor Israels socialisten

TEL AVIV, 24 JUNI. Door de onverwachts grote verkiezingszege van de Arbeidspartij is gisteren in Israel een dramatisch einde gekomen aan het in 1977 begonnen Likud-tijdperk.

De socialistische Arbeidspartij van Yitzhak Rabin heeft Yitzhak Shamirs rechtse Likudpartij in de rustig verlopen algemene verkiezingen beslissend verslagen.

De Amerikaanse ambassadeur Samuel Lewis verzekerde in een eerste reactie dat de Amerikaanse regering “zeer verheugd” zal zijn over de uitslag. Ook in Jordanië en Egypte en bij de PLO werden de ontwikkelingen verwelkomd. Syrië bleef wat afstandelijker.

Met 45 zetels (winst 6) voor de Arbeidspartij tegen 32 (verlies 8) voor Likud in de 120 zetels tellende Knesset kan Rabin met steun van de sterk opgekomen Meretz-partij (12 zetels) en twee Arabische lijsten een links georiënteerde regering vormen. Likud kan de weg van Rabin naar het premierschap zelfs met steun van alle rechtse en religieuze partijen niet blokkeren.

Tegen middernacht schetste een dolgelukkige Rabin voor zijn juichende partijgenoten de hoofdlijnen van zijn politiek. De nieuwe regering van Israel zal: de “vrede bevorderen met behoud van veiligheid”; de dure nederzettingenpolitiek bevriezen om het aantrekken van buitenlandse kapitaal (de Amerikaanse kredietgarantie van 10 miljard dollar) mogelijk te maken; streven naar sterke verbetering van de betrekkingen met de VS;

prioriteit geven aan het scheppen van werkgelegenheid, aan onderwijs en huisvesting. De zwaar aangeslagen Likud-leider Shamir zei gisteravond al dat hij zich uit de politiek zal terugtrekken en de wacht zal overdragen aan de jongere generatie in zijn partij. “Er zijn vannacht in het Midden-Oosten en in de wereld mensen die jubelen omdat hun gevaarlijke vijand verdwijnt. Ik zeg dat zij te vroeg juichen”, zei Shamir tijdens een op een afscheidsrede lijkende toespraak in het Likud-hoofdkwartier in Tel Aviv.

De zege van de nationalistische Tsomet-partij (van 2 naar 7) en het verdwijnen uit de Knesset van de ultra-nationalistische Tehiya-partij (had 3 zetels) behoren eveneens, volgens de voorlopige uitslag, tot de grote verrassingen van deze verkiezingen. De drie religieuze partijen, die in de Knesset over 18 zetels beschikten, hebben een zetel verloren.