Coalitie botst over tarieven openbaar vervoer en auto

DEN HAAG, 24 JUNI. CDA en PvdA zijn met elkaar in botsing gekomen over de tariefverhogingen in het openbaar vervoer.

Tegen de afspraken in stijgen die volgens de PvdA sterker dan de autokosten. Het CDA bestrijdt dit en wijst erop dat de prijzen gemiddeld gelijk opgaan, zo bleek gisteren tijdens een Tweede Kamer-debat over het verkeersbeleid. Volgens minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) moeten de fracties niet zozeer naar prijsvergelijkingen kijken als wel naar de effecten van het beleid. Zij rekende uit dat het aantal autokilometers de afgelopen twee jaar stabiel is gebleven, terwijl het gebruik van het openbaar vervoer - exclusief de OV-jaarkaart voor studenten - omhoog is gegaan met 5 tot 7 procent. PvdA-woordvoerder Van der Vaart rekende Maij voor dat een treinreiziger die 15.000 kilometer met de trein reist straks 285 gulden meer kwijt is. Voor de automobilist zal dat slechts 85 gulden zijn, zo zei Van der Vaart. De PvdA wordt gesteund door D66 en Groen Links.