Bij PTT Post 5.000 banen weg

DEN HAAG, 24 JUNI. Vergaande automatisering van de sorteercentra van PTT Post zal in de komende zes jaar 5.000 arbeidsplaatsen kosten bij de dochteronderneming van Koninklijke PTT Nederland. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Nu wordt nog slecht 25 procent van de post automatisch gesorteerd. Nieuwe machines die sneller werken, poststukken van verschillende formaten aankunnen en handschrift kunnen lezen, zullen eind 1998 bijna 100 procent van de post in goede banen moeten leiden.

Het sorteren van brieven dat nu wordt verricht op 200 voorsorteercentra en twaalf expeditieknooppunten zal worden verplaatst naar nieuwe centra in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

De onderneming streeft ernaar gedwongen ontslagen te voorkomen. In totaal werken er 62.000 mensen bij PTT Post, waar jaarlijks 3.000 nieuwe werknemers in dienst treden om verloop op te vangen. Post hoopt de inkrimping te bewerkstelligen door met ingang van 1 januari jaarlijks slechts 2.000 arbeidsplaatsen op te vullen.

De vakbonden AbvaKabo, CFO, CRP en CMHF hebben met gemengde gevoelens op de reorganisatie gereageerd. De bonden noemen de automatisering “onvermijdelijk”, maar vragen zich af of de operatie inderdaad zonder gedwongen ontslagen kan worden doorgevoerd.

De automatisering is noodzakelijk geworden omdat de groei van het aantal aangeboden poststukken stagneert. Met name het bedrijfsleven maakt steeds meer gebruik van fax, telefoon en dataverkeer waar vroeger post werd verstuurd. Ook verwacht PTT Post vanaf het midden van de jaren negentig concurrentie van grote koeriersbedrijven en buitenlandse PTT's als de nationale monopolies op het internationale brievenverkeer door de Europese Gemeenschap worden opgeheven.

Met automatisering is een investering van 1,3 miljard gulden gemoeid, die PTT Post uit de eigen kasstroom wil financieren. Vorig jaar boekte Post een winst van 350 miljoen gulden. Directeur A. Scheepbouwer gaat ervan uit dat dat voorlopig zo zal blijven.