Arabieren reageren positief op zege Rabin

AMMAN/ PARIJS, 24 JUNI. De verkiezingszege van Yitzhak Rabins Arbeidspartij in Israel heeft tot relatief positieve reacties in Jordanië en Egypte en bij de PLO geleid.

Een regering van de Arbeidspartij in Israel zou “een stap in de goede richting” kunnen zijn, als zij aan vrede werkt, zo gaf de Jordaanse minister van buitenlandse zaken Kamel Abu Jaber gisteravond te kennen. “Onder de huidige omstandigheden is elke verandering in de extremistische Israelische positie positief”, zei hij. “Het betekent dat de kiezers serieus denken over de toekomst van het gebied, maar de vraag is nu hoe serieus de komende regering zal zijn wat betreft haar verplichtingen jegens vrede in het Midden-Oosten”.

“We verwelkomen deze verandering”, zei Yasser Abed Rabbo namens de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO). “De Arbeidspartij moet nu bewijzen dat het haar ernst is en reageren op het verlangen van de Israelische kiezers naar vrede”. Diverse PLO-vertegenwoordigers zeiden te hopen op een dialoog tussen Israel en de organisatie, een verlangen dat zij overigens ook onder Shamir hebben verwoord. Israel, en voorlopig ook Rabin, wil niets te maken hebben met de PLO.

Egypte, de enige Arabische staat die diplomatieke betrekkingen met Israel onderhoudt, onderstreepte zijn hoop dat Jeruzalem nu “een gouden kans zal grijpen om een historische verzoening met de Arabieren te bereiken”. Egypte heeft ook met de Likud-regeringen samengewerkt, maar functionarissen hadden te kennen gegeven zich meer op hun gemak te zullen voelen met Rabin dan met de huidige Likud-premier Shamir. (Reuter, AP, AFP)