Amerikaanse mafiabaas "Teflon Don' krijgt levenslang

NEW YORK, 24 JUNI. De Amerikaanse mafiabaas John Gotti is gisteren door een rechtbank in New York tot levenslang veroordeeld wegens vijf moorden, afpersing, het tegenwerken van de justitie, illegaal gokken, omkoping en belastingontduiking.

Het vonnis kwam niet onverwachts nadat een jury Gotti in april al schuldig had bevonden. Gotti, hoofd van de Gambino-clan, luisterde ogenschijnlijk onaangedaan naar het uitspreken van het vonnis. Nadat het vonnis bekend was geworden, poogde een menigte van duizend aanhangers van Gotti de rechtbank te bestormen. De politie wist dit te verhinderen.

De 51-jarige Gotti, die zich wegens zijn vermogen om steeds ongestraft te blijven de bijnaam "Teflon Don' verwierf, lijkt hiermee schaakmat te staan. Eerder slaagde hij er bij processen in 1986, 1987 en 1990 in om vrijuit te gaan. Getuigen verdwenen herhaaldelijk op het laatste moment op onverklaarbare wijze.

Dit keer had de rechtbank echter de beschikking over geluidsopnamen die de federale recherche FBI had weten te maken en over het getuigenis van een andere mafiabaas, "Sammy de Stier', die in ruil voor zijn medewerking tegen Gotti een maximale straf van twintig jaar voor zijn misdaden wist te bedingen. Ook een adjudant van Gotti, Frank Locascio, kreeg levenslang. (AFP, Reuter)