Actie Tbilisi onderdrukt: veertig doden

MOSKOU, 24 JUNI. Aanhangers van de vorig jaar verdreven Georgische president Zviad Gamsachoerdia hebben in de afgelopen nacht het omroepkwartier in Tbilisi veroverd en vervolgens een oproep van Gamsachoerdia, die zelf nog in de Tsjetsjeense hoofdstad Groznij verblijft, uitgezonden. Regeringstroepen hebben het televisiegebouw na enkele uren echter weer heroverd. De huidige Georgische leider, Edoeard Sjevardnadze, liet weten dat de opstand was neergeslagen. Bij het treffen zouden veertig doden en honderd gewonden zijn gevallen.

Volgens commandant Dzjaba Joseliani van de paramilitaire "ruiterij', die samen met de ooit door Gamsachoerdia opgezette Nationale Garde de gewapende macht in het land vormt, ging het slechts om een “groepje bandieten” dat verder geen invloed heeft op de machtsverhoudingen in de stad.

Sjevardnadze, voorzitter van de staatsraad die voorlopig de macht in Georgië heeft overgenomen, kondigde aan “met een schoon geweten” alsnog naar president Jeltsin in Dagomys te zullen reizen om te spreken over het probleem Zuid-Ossetië. De verhoudingen tussen beide leiders verslechterde vorige week zienderogen, nadat Sjevardnadze de Russen ervan had beschuldigd zich te mengen in de oorlog om de Zuid-Ossetische provincie binnen het Georgische staatsverband. De Zuid-Osseten willen zich, binnen de Russische Federatie, herenigen met de Noord-Osseten. Sjevardnadze deed toen een appèl op de wereld om Rusland een halt toe te roepen.