Wall Street staat borg voor slapeloze nachten

Wall Street bezorgt beleggers slapeloze nachten. Het Dow Jones gemiddelde is de afgelopen weken fors gestegen, terwijl breder samengestelde indices terrein moesten prijsgeven. Deze uiteenlopende ontwikkeling van de indices is historisch gezien een voorteken van een beurskrach. Uit de laatste statistieken valt bovendien niet af te lezen dat het economisch herstel van de VS aan kracht wint.

Tijdens de vijf afgelopen sessies moest Wall Street vier keer terrein prijsgeven, volgens sommige marktvorsers een teken dat stijgende "bull' market afloopt. Op 1 juni bereikte de Dow een hoogterecord van 3.1413,21 punten. De andere indices, zoals de Standard & Poor 500, de Wilshire 5.000 en de Nasdaq Composite Index bereikten hun hoogste koers allen eind januari of begin februari.

In 1989 divigeerden de Dow en de S&P 500 eveneens sterk. Daarop volgde een scherpe daling van de aandelenkoersen. Binnen de S&P wordt de marktkapitalisatie van de 500 aandelen meegewogen, terwijl de Dow-30 ongewogen is. Koerswinst van een paar "blue chips', zoals recentelijk General Motors, Caterpillar, Disney, Merck en Coca-Cola, stuwt de gehele Dow omhoog. Maar de bredere trend van de aandelenmarkt kan maar tijdelijk worden genegeerd.

Vorige week blies de Ierse vliegtuigverhuurder GPA een mondiale verkoop van éénderde van de aandelen af. Na de vloed van aandelenemissies eerder dit jaar zijn beleggers huiverig nog meer risico te nemen. De onzekere economie en het vooruitzicht van presidentsverkiezingen maken een belegging in aandelen minder aantrekkelijk.

Daar komt bij dat de stroom particuliere beleggers die overstapt van geldmarktfondsen naar de aandelenmarkt langzaam opdroogt. Deze overstap was een gevolg van een extreem lage korte rente in de VS. Een verdere verlaging door de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, is mogelijk maar zal nooit groot kunnen zijn. Dit scenario levert geen grote vraag naar aandelen op.

Maar het tweede scenario, een duidelijke opleving van de economie, levert evenmin een prettig vooruitzicht op voor Wall Street. Herstel van de Amerikaanse economie zal onvermijdelijk leiden tot een stijging van de korte rente. Gevolg: beleggers zullen hun heil weer in liquide middelen zoeken.

    • Paul Wessels