Volkel wil woningen voor geluidsoverlast

VOLKEL, 23 JUNI. Op het wegdek voor de sinds vanmorgen geblokkeerde luchtmachtbasis Volkel bij Uden is met krijt geschreven: “EK verloren, maar hier gaan we scoren.”

Het vergrijzende dorp Volkel heeft te kampen met een steeds verder teruglopend bevolkingsaantal, omdat er onder de geluidstroggen niet mag worden gebouwd, en is nu in actie gekomen. In het dorp zelf hangen de vlaggen halfstok. Op vele huizen staat: “Bouwstop Nee”.

Actieleider K. Willems: “Vandaag houden we het nog vriendelijk, maar als we van de staatssecretaris van defensie Van Voorst tot Voorst voor acht uur vanavond geen antwoord hebben gekregen op ons verzoek om een gesprek met hem en vertegenwoordigers van de minister van milieu, de provincie en de gemeente, dan zullen onze acties grimmiger worden. Dan zullen we met balonnen het vliegverkeer gaan hinderen.”

In zijn kantoortje zegt woordvoerder adjudant K. Mars van de basis: “Deze blokkades laten we over onze kant gaan, beter nog: we kunnen er zelfs begrip voor opbrengen, maar we zullen niet tolereren dat het vliegen wordt gehinderd, want dat betekent gevaar.” De squadrons van de basis zijn uitgeweken naar Eindhoven en Gilze-Rijen. De NAVO-oefening Central Enterprise, die deze week wordt gehouden, kan daardoor gewoon worden afgewerkt.

Al meer dan tien jaar probeert Volkel van de diverse departementen gedaan te krijgen dat er in het dorp weer mag worden gebouwd. “Anders bloedt de gemeenschap dood”, aldus actieleider Willems. In tien jaar tijd liep het aantal inwoners terug van 4.300 naar 3.800 en in het jaar 2000 zullen het er nog maar 3.300 zijn. Op een spandoek staat: 1999: school te koop.”

Volkel wil dat er gebouwd mag worden op plaatsen waar de geluidszonering dat verbiedt. De inwoners zeggen geen last te hebben van de basis, die een van de grootste is van Nederland. Hoewel de huizen zijn geïsoleerd, wat tot nog toe 58 miljoen gulden heeft gekost, zitten op warme zomerdagen de inwoners rustig in hun tuinen. De basis hoeft dan ook niet weg. “Jullie plezier in de lucht, wij op de grond”, zo luidt het in het dorp, dat met de basis in pais en vrede leeft. “De man op de basis, die klachten over geluidhinder opneemt, heeft uit Volkel in al die jaren nog niet één klacht gekregen. En in Volkel”, aldus Willems, “wonen niet meer gehoorgestoorden dan ergens anders. We zijn met het lawaai opgevoed.”

De departementen van milieu en van defensie schuiven elkaar volgens Willems al jaren de problemen in de schoenen. Van VROM wil men een ontheffing van het verbod om binnen de zone van 40 "Kosten-eenheden' waarin de lawaaibelasting door vliegtuigen wordt aangegeven, te mogen bouwen. Willems: “In Den Haag snappen ze er niets van dat we met het lawaai willen blijven leven. Maar wij zeggen: geef ons iets terug voor de acceptatie van het lawaai. En dat zijn woningen. Met andere woorden: niet meer bouwen, dan ook niet meer vliegen. We zijn al lang genoeg aan het lijntje gehouden.”

Foto: De bewoners van Volkel protesteren met een blokkade van de vliegbasis tegen het verbod om nieuwe huizen in hun dorp te bouwen. (Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold)

    • Max Paumen