Voetbal-experts na uitschakeling Oranje in halve finale; "Best jaloers op die Duitsers'

De grote favoriet bij het EK-voetbal is uitgeschakeld. Nederland verloor gisteravond in de halve finale van Denemarken. De wedstrijd eindigde na verlenging in een 2-2 gelijkspel, de Denen wonnen na strafschoppen. Uitgerekend de misser van vedette Marco van Basten gaf de doorslag. Wat ging er mis met Oranje? Een aantal Nederlandse experts geeft hun mening.

Nol de Ruiter (bondscoach Jong Oranje en assistent van Rinus Michels bij EK'88): “Het is typisch Nederlands. Al zogenaamd in de finale staan terwijl de halve finale nog moet worden gespeeld. Nederlanders zijn soms enorm hautain. Wij kunnen niet meer stuk. Dat idee. Wij stonden met het olympisch elftal ook al in Barcelona. Natuurlijk heb ik daar tijdens de wedstrijd tegen Denemarken aan teruggedacht. In zo'n situatie kan je als coach waarschuwen wat je wilt. Veel helpt het niet. Het is gewoon heel moeilijk een ploeg te veranderen die verkeerd begint. En dan zijn ook die Denen nog de tegenstanders. Dat zijn cowboys, halleluja, jutteperen. Dat uitte zich met name bij die laatste penalty. Die werd zo koel genomen. Die jongen schoot die bal er gewoon in”.

Jan Reker (strafschop-expert): “Van Breukelen heeft pech gehad. Twee keer zat hij met zijn vingertoppen bij de bal. Alleen mijn voorspelling over Christofte klopte niet. Ik wist dat hij zonder aanloop wel eens links en laag had geschoten. Hij koos rechts. Misschien omdat Van Breukelen vroeg naar de hoek ging. Elke strafschop die erin gaat is goed. In de competitie wordt dertig procent gemist. Van Basten had al drie wedstrijden niet gescoord, en scoorde ook in de vierde niet. Hij wordt de nieuwe leider van Oranje genoemd. Die druk lag op zijn schouders. Een strafschop nemen is niet moeilijk. Als je met 5-0 voorstaat maakt iedereen zo'n bal. Het verwerken van de druk is het probleem. Ook Cruijff en Maradona hebben wel eens gemist. Het is onbevredigend. Niet vijf maar alle elf de spelers zouden een strafschop moeten nemen”.

Thijs Libregts (ex-bondscoach): “Zoiets als dit kan mij overkomen, maar dus ook Rinus Michels. Alleen wordt de ene coach erom veroordeeld, de ander niet. Begrijp je. Je kan bij een ploeg nog zo'n goede sfeer creëren en waarschuwen voor de tegenstander - dat beetje extra dat er nodig is moet toch van de spelers zelf komen. Tegen Denemarken lukte dat niet. De vedetten konden het team niet over het dode punt helpen. Het is nu eenmaal toernooivoetbal. Je moet voortdurend voluit gaan. Wat dat betreft mogen we best jaloers op de Duitsers zijn. Die missen belangrijke spelers als Matthäus en Völler, spelen ook zeker geen briljant voetbal, maar ze staan wel weer in de finale. En ze worden nu Europees kampioen”.

Pag 11: "Mindere dag is in top fataal'

Leo Beenhakker (ex-bondcoach): “De Denen zijn zeer veredelde straatvoetballers. Die hebben geen complex, die nemen het initiatief. Dat weten we al jaren, dat weten we ook van de Deense spelers in de Nederlandse competitie. Nederland dacht dat de Denen hun spel zouden aanpassen aan dat van de favoriet. Met alles, in het leven en vooral in de sport, zoek je naar een evenwicht tussen zelfvertrouwen en zelfoverschatting. We zijn afgetroefd. En dan loop je achter de feiten aan. Haastig, onnauwkeurig, te veel door het centrum. Iedereen wil daar zijn waar de actie is.”

“En strafschoppen, dat is een loterij. Het is heel bijzonder dat Marco van Basten niet heeft gescoord. Alleen dat derde doelpunt tegen Duitsland was er een van Marco. Maar bij strafschoppen heb ik de grootste spelers zien falen. Geef Van Basten tien strafschoppen en hij schopt er negen in. Alleen in deze wedstrijd niet. Andere spelers, met minder persoonlijkheid, maken 'm dan wel.”

Gerald Vanenburg (aanvoerder van PSV, Europees kampioen in '88): “Die Denen zijn onderschat. Daar was ik al bang voor. Ik ben daar een jaar geleden geweest en heb daar Denemarken-Brazilië en Denemarken-Zweden gezien. Toen zag ik al dat ze een sterke ploeg hadden. Ze hebben een hele stugge verdediging en twee fantastische spitsen voorin, Laudrup en Povlsen. En de verschillen in de top zijn zo klein. Je kan wel zeggen dat Nederland de beste ploeg van de wereld heeft, maar één mindere dag kan fataal zijn. Ik vind het waardeloos dat we zijn uitgeschakeld. Ik ken al die jongens toch goed. Natuurlijk vind ik nog steeds dat ik in het Nederlands elftal hoor te staan, maar daar kan je niet bij blijven stilstaan.”

Arnold Mühren (ex-international, Europees kampioen in '88): “De Nederlanders waren te slap, niet geconcentreerd en verloren de persoonlijke duels. Er hing een onverklaarbare matheid over het elftal. Ze hadden het al over kaartjes voor de finale en dachten: "Ach, het zijn maar Denen'. Dat gaat niet bewust, dat sluipt door het elftal heen. Ik zelf had ook een 2-0 winst verwacht. Koeman mag niet een paar dagen naar Barcelona omdat dat de concentratie verbreekt en die Denen worden van het strand gehaald. Wat is dan wijsheid? Je kan Marco van Basten niet alleen de schuld geven. Eén zondebok aanwijzen is te makkelijk. Hij ging een paar keer stevig door, het was tenslotte een halve finale. Daar zie je aan dat hij niet goed in de wedstrijd zit. Hij zoekt andere dingen. Als hij gewoon blijft voetballen is hij nog altijd de beste van de wereld.”

Foto: Marco van Basten treurt na zijn gemiste strafschop, die fataal bleek. (Foto Michael Kooren)

    • Hans Klippus
    • Remmelt Otten