Versailles is schoongepoetst voor Franse ratificatie van "Maastricht'

PARIJS, 23 juni. De wijziging van de Franse grondwet die nodig is om het verdrag van Maastricht te kunnen ratificeren, krijgt vandaag haar beslag in het grootste symbool van Franse glorie: het koninklijk paleis in Versailles. De 896 afgevaardigden van de Nationale Vergadering en van de Senaat komen in de royale residentie van Lodewijk de Veertiende in een zogenaamd Congrès bijeen om zich uit te spreken over de tekst die vorige week al afzonderlijk door de twee kamers van het parlement is goedgekeurd. De grondwet schrijft voor dat het Congres dezelfde tekst met een drie-vijfde meerderheid aanvaardt.

Het lijdt geen twijfel dat deze meerderheid wordt gehaald. De regerende socialisten, de afgevaardigden van de liberale UDF en de parlementariërs van de centrum-groeperingen zullen, op een enkele uitzondering na, en bloc vóór stemmen. De communisten zijn tegen. De gaullistische RPR onder leiding van de Parijse burgemeester Jacques Chirac zal niet deelnemen aan de stemming. De gaullisten, die onderling verdeeld zijn over de verdere Europese eenwording zoals voorzien in "Maastricht', hebben gekozen voor "vijandige non-participatie' aan de bijeenkomst.

“We zullen niet stemmen en de bijeenkomst voor het begin van het debat verlaten”, zo kondigde de RPR-leiding gisteren aan. Met deze "politiek van de lege stoel' die generaal De Gaulle in de jaren zestig in de Europese Gemeenschap praktiseerde, houdt Jacques Chirac de schijn van eenheid op in zijn partij, die in de afgelopen twee maanden diep verdeeld is geraakt over de Europese monetaire en politieke unie. Omdat een vrije stemming de RPR zou doen uiteenvallen in twee kampen koos de partijleiding voor een "tactische terugtocht' die volgens Charles Pasqua, de leider van de gaullisten in de Senaat, “deel uitmaakt van de kunst van oorlog voeren”.

Het is de vierde keer in de historie van de Vijfde Republiek dat het parlement in Congrès bijeenkomt in Versailles - een gebeurtenis die met pracht en praal is omgeven. Weliswaar werden de afgevaardigden vanochtend vanuit Parijs per autobus aangevoerd terwijl in 1976, de laatste keer dat het Congres bijeenkwam, voor de afgevaardigden van de Nationale Vergadering nog een met vele tricolores versierde "trein van de republiek' reed. Maar het Congres zal gepast kunnen vergaderen: alle parlementaire diensten (documentatie, medische dienst, etcetera) zijn voor een dag naar Versailles overgebracht. De 6.000 kleine ramen van de "Du Midi-vleugel' van het paleis zijn schoon gewassen, de stoelen van hun stof ontdaan en de eikenhouten leuningen opgepoetst. Er is een koud buffet (prijs 40 gulden) in een zaal met vele grote schilderijen over Napoleon en zijn slagvelden en zoals te doen gebruikelijk geven de posterijen een speciale postzegel uit.

    • Jan Gerritsen