Uruguay-ronde is “volkomen vastgelopen”

GENÈVE, 23 JUNI. De Uruguay-ronde over liberalisering van de wereldhandel is op dit moment “volkomen vastgelopen”. De ministers van de deelnemende landen zullen daarom volgende maand in Genève bijeenkomen.

Dit heeft persbureau Reuter gisteren vernomen uit betrouwbare bron op de Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel (GATT).

Het voortdurende conflict tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten over de landbouwsubsidies, met name de wereldmarktverstorende Europese exportsteun, zou iedere vooruitgang blokkeren. Volgens de bron willen de 108 landen die deelnemen daarom aan de besprekingen van de GATT volgende maand op ministersniveau bijeenkomen. Het handelsoverleg in het kader van de GATT begon in 1986 in het Uruguyaanse Punta del Este.

“Steeds meer mensen geloven dat we de ministers in juli naar Genève moeten halen om geconfronteerd te worden met het feit dat de handelsronde óf weer opkrabbelt of doodloopt. Dit weerspiegelt de mate van frustratie die de onderhandelaars ervaren. Kennelijk is hun niet de vrijheid gegeven om een akkoord te sluiten”, aldus de bron. De Uruguay-ronde zou in december 1990 aflopen maar verzandde toen al in een strijd over de Europese landbouwsubsidies.

Ondanks de toenadering tussen de EG en de Amerikaanse regering het afgelopen halfjaar en de recente Europese landbouwhervorming, blijven er verschillen bestaan. Diplomaten die bij de Uruguay-ronde aanwezig zijn, zeggen dat de onderhandelaars in Geneve maar weinig vertrouwen hadden in top van de zeven belangrijkste industrielanden (G-7) volgende maand in München.

Volgens de bron bij de GATT gaven de onderhandelaars vorige week een poging om de besprekingen over een vrijere wereldmarkt te hervatten al na een etmaal op.

De bilaterale gesprekken over de dienstensector, die een steeds sterkere positie verwerft op de internationale markt, zijn vorige week gestart en duren nog voort. Volgens de informant in Genève houden alle belangrijke thema's echter met elkaar verband en zullen ook deze besprekingen mislukken. (Reuter)