Twee RAF-leden tot celstraf veroordeeld

Door onze correspondent BONN, 23 JUNI. Wegens hun aandeel in de mislukte moordaanslag in 1979 op NAVO-opperbevelhebber Alexander Haig zijn de vroegere RAF-leden Ralf Baptist Friedrich en zijn vrouw Silke Sternebeck gisteren in Stuttgart tot 6,5 respectievelijk 8,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Silke Sternbeck kreeg een hogere straf omdat de rechter bewezen achtte dat zij in 1977 ook had deelgenomen aan de ontvoering en executie door de Rote Armee Fraktion van de toenmalige Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer. Het duo had in 1979 met de RAF gebroken en was in de DDR ondergedoken, waar het juni 1990 werd gearresteerd. Het had in verhoren bekentenissen afgelegd en ook informatie over andere RAF-zaken verstrekt. Daardoor werd het behandeld naar de zogenoemde "kroongetuige-regeling', wat er toe leidde de rechter (iets) lagere straffen oplegde dan anders het geval zou zijn geweest.