Solana nieuwe minister van buitenlandse zaken Spanje

MADRID, 23 JUNI. De Spaanse minister van onderwijs en wetenschappen, prof. dr. Javier Solana, zal morgen door koning Juan Carlos worden beëdigd als de nieuwe minister van buitenlandse zaken. De 49-jarige Solana volgt Francisco Fernández Ordóñez op die eerder deze maand had bekendgemaakt dat hij zijn functie om gezondheidsredenen moet neerleggen.

Solana werd in 1964 lid van de - toen nog verboden - "Jonge Socialisten'. In 1977, bij de eerste vrije parlementsverkiezingen na de dood van dictator Franco in 1975, werd Solana parlementslid voor de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE). Sinds de verkiezingsoverwinning van de PSOE in 1982 was Solana onafgebroken lid van de regering, eerst als minister van cultuur en regeringswoordvoerder en - sinds 1988 - als minister van onderwijs. Madrileense politieke kringen zien Solana, de “patriciër en intellectueel” van de PSOE, als “trouwe vriend” van premier Felipe González.

Solana studeerde natuurkunde aan de Complutense-universiteit in Madrid en de University of Virginia in de Verenigde Staten. In de jaren zeventig werd hij hoogleraar. Hij is een kleinzoon van de schrijver en filosoof Salavador de Madariaga. Ordóñez, die sinds 1985 minister van buitenlandse zaken was, noemde Solana een “briljante” opvolger.

González heeft al bij het aftreden van Ordóñez bekendgemaakt dat hij de EG-aangelegenheden in het kabinet zelf zal behartigen. Spanje voert de arme zuidelijke EG-lidstaten aan die meer steun willen van het "rijke noorden' voor hun economische ontwikkeling.

Het eerste belangrijke punt op Solana's agenda is de topontmoeting van Iberische en Latijnsamerikaanse leiders in de marge van de Olympische Spelen in Barcelona eind juli. (Reuter, AFP, AP)