Rechter moet oordelen over nieuw reddingsplan voor UPI

NEW YORK, 23 JUNI. De advocaat Leon H. Charney heeft 3,8 miljoen dollar beschikbaar gesteld om het persbureau UPI voor een faillissement te behoeden. Dat maakte hij gisteren bekend in Washington.

Charney legt zijn reddingsplan vandaag voor aan de failissementsrechter in New York, die dan samen met crediteuren moet beslissen of het bod voldoende is. De groep investeerders onder leiding van Charney heeft 600.000 dollar voor UPI's bezittingen en heeft daarnaast 3,2 miljoen om het bedrijf draaiende te houden.

Het plan voor een 'New UPI', zoals Charney het noemt, houdt in dat 40 procent van het bedrijf in handen is van de crediteuren, 7,5 procent is voor de werknemers en Charney's eigen consortium bezit 52 procent.

Charney zei verder dat van de nog te innen gelden, 12 miljoen dollar, driekwart voor de schuldeisers is. UPI heeft een schuld van 60 miljoen dollar uitstaan.

Morgen zullen ook de Middle East Broadcasting Company (MBC) en Pat Robertson van de Christian Broadcasting Network (CBN) hun plan aan rechter Conrad voorleggen. MBC heeft 3,5 miljoen beschikbaar en CBN is bereid 500.000 te betalen voor het archief van UPI.

De aangekondigde investering van de Nationale Postcode Loterij Nederland viel dit weekend al af - volgens Charney omdat hij geen schriftelijke bevestiging van hun financiering had gekregen.

Charney (53), die al 180.000 dollar in UPI heeft gestoken om het in elk geval tot gisteren te laten overleven, houdt niet op te herhalen dat hij vindt dat UPI in Amerikaanse handen moet blijven.

Als het nu gelanceerde plan goedkeuring van de rechter krijgt komt voor UPI voorlopig een eind aan een lange lijdensweg. Het afgelopen zondag precies vijfentachtig jaar oude persbureau vroeg in augustus 1991 surséance van betaling aan en opereerde sinds die tijd onder 'bankrupty protection'.

Aanvankelijk had UPI tot 12 mei de tijd om aanbiedingen te bekijken. Het enige bevredigende bod, van 6 miljoen dollar, kwam toen van Christian Broadcasting Network-directeur Pat Robertson, die een maand tijd vroeg om in de boeken te kijken en intussen de lopende kosten op zich nam. Robertson trok zijn bod op 10 juni in en UPI leek op een bankroet af te stevenen.

Nieuwe hoop diende zich aan in de persoon van Charney, een Newyorkse advocaat, tv-producer en voormalig adviseur van president Carter.

UPI telde vijf jaar geleden nog 1800 werknemers maar is inmiddels ingekrompen tot 500. Van hen moesten een aantal sinds eind vorig jaar afzien van salarisverhoging en zelfs akkoord gaan met verlagingen. UPI vroeg in 1982 en 1985 ook al surséance van betaling aan.

UPI is als wereldwijd onafhankelijk opererend persbureau sinds mensenheugenis de luis in de pels van Associated Press, zijn grote Amerikaanse broer. Juist de concurrentie tussen de twee kwam de nieuwsvoorziening ten goede.