Onderhandelingen CAO thuishulp zijn uitgesteld

ROTTERDAM, 23 JUNI. De onderhandelingen voor een collectieve arbeidsovereenkomst voor de thuishulp en het kruiswerk (110.000 werknemers) zijn gisteren afgebroken en enige dagen uitgesteld.

De werkgevers voeren donderdag overleg op het ministerie van WVC over een betere financiering. Eerder wees de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg het loonbod van het kabinet (drie procent zowel in 1992 als in 1993) als onvoldoende van de hand. Volgens directeur F. Clevers van de werkgeversorganisatie LVT kunnen de instellingen in het kruiswerk en de thuiszorg onmogelijk geld uit de eigen budgetten halen. Dit is in de CAO voor de ziekenhuizen wel afgesproken. Daar halen werkgevers 1 tot 1,5 procent uit de budgetten van de instellingen, wat ruim 2.000 arbeidsplaatsen kan kosten. De LVT meent dat er in het kruiswerk en de thuishulp niets meer te halen valt. De vakbonden eisen voor deze sector een loonsverhoging van 4,5 procent, aanpassing van het functiewaarderingssysteem en extra geld voor secundaire arbeidsvoorwaarden.