Mogelijke strop Hoogovens in Libië

Hoogovens dreigt enkele miljoenen guldens mis te lopen op de bouw van een ontziltingsinstallatie in Libië.

De Amerikaanse bank die tussen Hoogovens en de Libische centrale bank bemiddelde bij de betaling van het project, American Express Bank, heeft zich na verscherping van de Amerikaanse sancties tegen Libië uit het project teruggetrokken.

Hoogovens-dochter Esmil International heeft de installatie in de tweede helft van de jaren '80 aan Libië geleverd. De Libiërs moeten nog 20 miljoen gulden voldoen. Een deel daarvan is afgedekt bij de Nederlandse Credietverzekeringsmaatschappij. Hoogovens wil niet zeggen hoe groot het resterende risico precies is. Ook wil men niet kwijt hoeveel geld met de totale transactie is gemoeid. Libië heeft aan alle andere betalingsverplichtingen stipt voldaan.

Het conflict tussen Hoogovens en de Nederlandse dochter van Amex kwam aan het licht, doordat Hoogovens het Amerikaanse bedrijf voor de rechter daagde. De zaak diende gisteren voor de rechtbank in Amsterdam. Hoogovens is van mening dat verscherping van de sancties geen reden voor Amex mag zijn om zijn functie als intermediair neer te leggen. De sancties tegen Libië traden in februari 1986 in werking en werden eind vorig jaar verscherpt. Ook de Verenigde Naties vaardigden begin dit jaar een handelsboycot uit tegen Libië.