Ministers willen toch naar Zuid-Afrika gaan

DEN HAAG, 23 JUNI. De reis van de ministers Lubbers, Kok en Van den Broek naar Zuid-Afrika op 10 en 11 augustus gaat vooralsnog door. Nederland is wel verontrust over het geweld en het stagneren van de onderhandelingen tussen ANC en de Zuidafrikaanse regering.

Dit heeft een woordvoerster van Buitenlandse Zaken gezegd. Een medewerker van het ANC heeft er na de recente gewelddadigheden op aangedrongen het bezoek van de drie ministers af te gelasten. Het ANC beschuldigt de regering De Klerk van betrokkenheid bij het bloedbad in een zwarte woonwijk waarbij vorige week 39 doden vielen.

Al eerder had het ANC een bezoek van Lubbers aan Zuid-Afrika afgewezen. Eerst zou een overgangsregering moeten zijn geformeerd. Uiteindelijk ging het ANC akkoord met een zware Nederlandse delegatie, waarvan ook vice premier Kok deel zal uitmaken omdat hij goede relaties met Nelson Mandela onderhoudt.

In de Tweede Kamer is zeer behoedzaam gereageerd op het verzoek van het ANC. PvdA en D66 willen dat Nederland zich op de EG-top in Lissabon vrijdag hard maakt voor een gepeperde verklaring over het opgelaaide geweld in Zuid-Afrika. De Partij van de Arbeid wil dat de EG alles in het werk stelt om de onderhandelingen tussen ANC en de regering De Klerk weer op gang te krijgen. Het CDA wacht met een standpunt, omdat er donderdag in de Tweede Kamer met de regering een debat zal worden gevoerd over de situatie in Zuid-Afrika. De VVD, in het verleden een sterk voorstander van de voorgenomen reis van kabinetsleden naar Zuid-Afrika, vraagt zich nu af of het bezoek onder deze omstandigheden wel nuttig is.