Mariniers belagen Rotterdamse junks

ROTTERDAM, 23 JUNI. Ongeveer honderd dienstplichtige mariniers in burger hebben gisteravond geprobeerd een aanval uit te voeren op een groep drugsverslaafden bij het Centraal Station in Rotterdam. Alle fracties in de Tweede Kamer hebben met afkeuring gereageerd op de actie van de mariniers.

De actie van de mariniers zou 's middags zijn beraamd in de Van Ghent-kazerne in Rotterdam. Politie en marechaussee arresteerden achttien mariniers. Niemand raakte gewond.

De actie van de mariniers, in leeftijd variërend van 20 tot 25 jaar, werd in de kiem gesmoord omdat enkele tientallen leden van politie, Mobiele Eenheid en Marechaussee op tijd ter plaatse waren. Toen de situatie “even dreigend was” loste een politieman een waarschuwingsschot “om te voorkomen dat de junkies daadwerkelijk zouden worden aangevallen”, aldus de gemeentepolitie.

Volgens ooggetuigen is er wel degelijk geslagen door “blanke jongemannen”.

Groen Links kondigde vanochtend aan mondelinge vragen te zullen stellen aan minister Ter Beek (defensie). “Ik vind het ronduit schokkend wat hier gebeurd is. Ik wil van minister Ter Beek weten hoe dit mogelijk is en wat hij plan is te ondernemen om herhaling te voorkomen”, aldus Groen-Linkswoordvoerster Sipkes. CDA-afgevaardigde Van der Heijden vindt "natuurlijk' dat de daders moeten worden gestraft, “maar gewoon door de legerleiding”. Minister Ter Beek wacht met een reactie tot hij inzage heeft gekregen in de bevindingen van de marechaussee.

Burgemeester Peper van Rotterdam noemde de actie vanmorgen “absoluut intolerabel in een democratische rechtsstaat”. Ds. H. Visser, initiatiefnemer van het zogenoemde "Perron 0', een opvangruimte voor verslaafden naast het Centraal Station, noemt de actie een "nachtmerrie'. “Ik dacht dat we dit soort toestanden in Nederland achter ons hadden.”

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee zei vanmorgen dat de meldkamer van de gemeentepolitie van Rotterdam gisteravond omstreeks elf uur anoniem is ingelicht over het vertrek van “een grote groep mariniers” vanuit de Van-Ghentkazerne nabij de Van Brienenoordbrug naar "Perron 0'. Volgens de marechaussee hadden de mariniers 's middags al gesproken over een op handen zijnde actie. “Wat er precies in de lucht hing, wisten we niet”, aldus kapitein J. van Pelt van de marechaussee.

De aanleiding tot de aanval is volgens de marechaussee het feit dat de mariniers de laatste tijd steeds vaker worden lastiggevallen op het station. Gisterochtend werd de echtgenote van een korporaal aangevallen door een groep verslaafden, aldus Van Pelt.