Lewis kwalificeert zich met een korte sprong voor Spelen

NEW ORLEANS, 23 JUNI. Carl Lewis, straks niet in actie tijdens de 100 meter in Barcelona, wist zich afgelopen nacht wel voor het olympische verspringen te kwalificeren. Zijn sprongen waren bij de Amerikaanse trials in New Orleans echter niet erg indrukwekkend. Zijn verste bedroeg 8.14 meter, genoeg voor de derde plaats. Mike Powell won met 8.36 meter, Mike Conley werd tweede met 8.34.

Lewis maakte zich geen zorgen over de voor zijn doen geringe afstand. “Het gaat prima met me”, verzekerde de olympische titelhouder. “Ik had alleen wat last van de hitte.” Volgens waarnemers was de aanloop van Lewis echter ongewoon lusteloos.

De 28-jarige Powell, die vorig jaar tijdens het WK in Tokio het wereldrecord op 8.95 meter bracht, heeft sinds half mei last van een blessure. In Modesto, waar hij met de hulp van rugwind tot 8.90 meter kwam, speelde zijn rechterhamstring voor het eerst op. “Het doet nog pijn”, aldus Powell. “Maar ik voel me goed genoeg voor een behoorlijke sprong.” Dokters hebben Powell ook gewaarschuwd voor een sluimerende rugblessure. “Ik heb therapie gehad. Het probleem is grotendeels verholpen. Maar ik ben nog niet honderd procent.”

Powell verklaarde eerder dat de verbetering van het wereldrecord nog maar het begin is van een nieuw tijdperk in het verspringen. “Ik weet dat ik 9.45 meter moet kunnen halen”, zo zei hij. “De grens, die onneembaar leek, is doorbroken. Nu kijken we verder, veel verder.”

In de finale van de tien kilometer bij de mannen was Todd Williams een klasse apart. Hij bleef met zijn 28.19,82 ruim elf seconden voor op nummer twee Ken Martin (28.31,06). Ook Aaron Ramirez plaatste zich voor Barcelona. Bij de vrouwen sloegen Patti Sue Plumer, Shelly Steely en Annette Peters een gat met de concurrentie op de 3000 meter. De winnende tijd van Plumer was 8.40,98, de op één na beste tijd van dit jaar. Plumer maakte vier jaar geleden in Seoul ook deel uit van de olympische ploeg. Mary Slaney, eens de koningin van de Amerikaanse loopsters, werd op honderd meter afstand van Plumer zesde in 9.02.60 en kwalificeerde zich niet.

Bij het discuswerpen voor mannen bleven drie deelnemers boven de grens van 63 meter. Kamy Keshmiri kwam met 64.56 meter het verst. Daarna volgden Anthony Washington (63.30) en Mike Buncic (63.24).

Randy Barnes, de wereldrecordhouder kogelstoten, heeft evenals Butch Reynolds (400 meter) van een rechter in West Virginia toestemming gekregen om bij de trials te starten. Barnes werd op 6 november 1990 voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van verboden stimulantia. De organisatoren zijn echter niet van plan Barnes tot de wedstrijden toe te laten. Na Butch Reynolds (400 meter) is dit het tweede geval, waarbij de rechtspraak van de Internationale Amateur Atletiek Federatie botst met die van de Amerikaanse burgerrechter. De advocaten van Barnes zijn van plan een schadevergoeding van 90 miljoen gulden te eisen van de Amerikaanse bond en de IAAF. (RTR/Reuter/ANP)

Foto: Carl Lewis ziet er bezorgd uit in de periode tussen zijn tweede en derde sprong. Uiteindelijk zou hij zich met 8.14 meter voor Barcelona kwalificeren. (Foto AFP)