Lagere dollar drukt koers internationals

AMSTERDAM, 23 JUNI. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag praktisch onveranderd. Alleen bij de internationals was er sprake van enig koersverlies als gevolg van de lage dollar.

AMSTERDAM “De beurs mist zowel richting als omzet”, concludeerde een handelaar vanmorgen. Hij verwachtte dat deze situatie nog weken kan voortduren. De EOE-index, die gisteren sloot op 304,50, was omstreeks het middaguur 0,04 punt lager. Het lagere slot van Wall Street maakte daarbij meer indruk dan de winst van Tokio vanmorgen.

Eén van de fondsen die te maken kreeg met het lagere slot op Wall Street was Koninklijke Olie, waarvan de koers in lijn met de Amerikaanse notering lager noteerde. Philips herstelde zich vanmorgen licht van de dramatische koersval vorige week. Na het slot van 30,60 gulden gisteren kwamen er vanmorgen drie dubbeltjes bij.

Volmac boekte enige koerswinst, nadat de koers gisteren 3,40 gulden in elkaar stortte. Het automatiseringsbedrijf maakte gisteren bekend dat de operationele winst over de eerste vijf maanden dit jaar tien procent was gedaald.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een flink verlies grotendeels weten weg te werken. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen kwam uiteindeijk uit op 3280,81 punten en dat was maar 4,54 punten lager dan vorige week vrijdag.

LONDEN Ook Londen reageerde positief op het lichte herstel van Wall Street. Maar de winst zag er broos uit, aldus handelaren. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.550,3, was omstreeks het middaguur bijna zes punten lager.

FRANKFURT Frankfurt moest aanvankelijk terug na het bericht dat de geldhoeveelheid meer is gegroeid dan verwacht. Maar vraag van binnenlandse institutionele beleggers stuwden het Dax-30-gemiddelde, dat gisteren sloot op 1.770,64, omstreeks het middaguur bijna twee punten hoger.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio herstelde zich vanmorgen van het enorme verlies van gisteren. Het Nikkei-225-gemiddelde steeg met 185,77 punten ofwel 1,15 procent tot 16.106,99 punten.