"Laat je niet Maastrikken'

In de toekomst moet nog blijken of het verdrag van Maastricht een mijlpaal is in de ontwikkeling van de huidige Gemeenschap en de landen die er later bij zullen komen. Wèl is duidelijk dat Maastricht zoveel gratis publiciteit krijgt dat de stad uit moet kunnen groeien tot een internationale trekpleister. Een soort Mekka van Europa als iedereen het er later over eens is dat daar het fundament van de vruchtbare samenwerking ligt.

Maar het kan ook anders lopen, want de Pro Life Campaign van Ierse anti-abortus groeperingen verwoordde haar afschuw over het verdrag op de referendum-affiches met de woordspeling "Don't be Maastricked vote no!', waarin de cursieve tekst vlammend rood gedrukt is. Laat je niet Maastrikken. De naam Maastricht kan dus ook een dubieuze betekenis krijgen als het fundament van slechte kwaliteit blijkt te zijn. Een woord dat staat voor een (nog) twijfelachtige zaak die met veel vertoon van vlaggen en autoriteiten wordt gepresenteerd als een glorieus iets.

Op de beurs en in de voetballerij is vertoon van autoriteiten en deskundigen schering en inslag. Neem de nationale trotsen Philips en het (even niet meer ons) Nederlands elftal als voorbeeld. Eén kwartaal met goeie cijfers en één overwinning op de Duitsers, beide niet meer dan één zwaluw, maakt in die kringen een wèl een mooie zomer. Voorspellers buitelen over elkaar heen in hun loftuitingen totdat kille cijfers de illusie verstoren.

Ook beleggers zouden zich niet moeten laten maastrikken door mensen die suggereren alles te weten. De effectenwereld wemelt van analisten die adviezen geven aan klanten en iedereen die het horen wil. In feite zijn het geen adviezen, maar verpakte verkooppraatjes om beleggers over te halen te kopen bij de bank of commissionair waar de analist werkt. Sommigen geven tot een dubbeltje nauwkeurig aan wat de winst per aandeel van een bedrijf zal gaan doen. Ook als de leiding van dat bedrijf het zelf niet goed kan schatten. Een analist moet nu eenmaal met cijfers komen om beleggers op hun tenen te houden.

In het geval Philips hebben voorspellers de plank misgeslagen en min of meer bewezen dat een belegger even goed op zijn eigen gezonde verstand kan vertrouwen. Maar dat verstand werkt niet altijd zo goed, omdat het wordt verstoord door hebzucht. Een voorbeeld. Beleggers die Philips kochten op 30 gulden en in korte tijd een onbelaste koerswinst van 30 procent maakten, wilden geen afstand van hun stukken doen want iedereen zegt dat ze nog verder omhoog gaan. Nu zijn ze weer terug bij af.

De resultaten van Philips en de waardering van het publiek op de beurs lopen niet gelijk op. Bij het Nederlands elftal zie je dat ook. Beide zijn bedrijven die opereren in markten vol moordende concurrenten. Dat is altijd spannend. Beleggers en voetballiefhebbers waarderen de prestaties (zelfs voornemens) van hun idolen door aandelen te kopen of oranje toeters en bellen. Maar de liefhebbers van Philips en Oranje slaan altijd door: het ontaardt in een gekte, die geen verband meer houdt met de werkelijkheid. Het slaat om in een overdreven nationale afkeer als de resultaten tijdelijk tegenvallen. Eb en vloed.

Daarmee is Philips voor actieve beleggers een ideaal aandeel. Over een periode van jaren zie je allerlei forse bewegingen, die vaak koerswinsten van tientallen procenten opleveren als je tegen heersende afkeer of gekte in durft te gaan. Dat geldt overigens ook voor de Oranje-artikelen die tegen spotprijzen weggaan: nú kopen om (misschien) te profiteren van de hausse tijdens de wereldkampioenschappen.

Kortom: Philips is voor onervaren beleggers een fonds waarmee je beleggen kan leren. Vooral ook omdat er allerlei kort- en langlopende opties op te krijgen zijn die extra rendement opleveren of kunnen dienen als dekking tegen koersdalingen.

Beleggings(studie)clubs en beleggers die eigenlijk niet zo goed meer weten wat ze moeten doen op de beurs en zitten met een portefeuille vol winkeldochters en muurbloemen kunnen overwegen alles op te ruimen en zich te concentreren op een aantal aandelen/optie-constructies in Philips. Je kan daarin alle gewenste graden van risico en rendement aanbrengen. En als afwisseling en afsluiting van de clubvergaderingen kan een tafelvoetbalspel voor de nodige ontspanning zorgen.

    • Adriaan Hiele