KOK UIT DOOS

In een van de koelvitrines van een grote Franse supermarkt, waar je oesters maar ook fietsbanden kunt kopen, kwam ik Paul Bocuse tegen.

Althans enkele pakjes eten, die zijn naam droegen. "Paul Bocuse à la carte' staat er op de zeven verschillende kant-en-klaar diners: Canard au Poivre vert et Gratin Savoyard, Lotte à la Bordelaise et Tagliatelles, Crémées aux champignons, Petit Salé aux lentilles, Blanquette de Veau à l'Anciene et son Riz, Pot-au-feu avec son bouillon et son os à moelle, Dorade Sébaste à la Provençale et Pommes persillées, Boeuf bourguignon et Tagliatelle Fraiches en Sauté de porc à la Dijonnaise et sa Purée de Pommes de Terre. Deze éénpersoonsdiners van 300 gram kosten 29 Francs 90 en zijn au bain marie in 5 minuten en in de magnetron in 4 minuten klaar. Achter op de verpakking staat de aanbeveling “Paul Bocuse, Meilleur Ouvrier de France, sacré cuisinier du siècle, heeft in samenwerking met William Saurier de beste recepten uit de traditionele Franse keuken uitgezocht en de beste ingrediënten gebruikt en nieuwste techniek toegepast.” Op de doos is een sticker geplakt waarop staat hoe je een écht diner voor 2 personen bij Paul Bocuse kunt winnen. Op weekdagen kun je tussen 9.00 en 18.00 uur een bepaald telefoonnummer bellen en 3 maaltijden van Paul Bocuse noemen. Op verschillende tijdstippen deed ik een poging tot winnen. Nimmer werd de telefoon opgenomen. Ik begon me ook steeds meer af te vragen of die prijs wel een écht diner in een restaurant zou zijn, of dat je misschien twee dozen "Paul Bocuse à la carte' toegestuurd zou krijgen.

In Engeland, met de grootste dichtheid aan televisiekoks, kun je in de Tesco supermarkt "Celebrity Chef Recipe Kits' kopen voor 1 pond 99 per doos.

Deze doosjes bevatten de precieze hoeveelheden kruiden, specerijen, olie en/of sauzen, die je nodig hebt om een van de op de BBC vertoonde recepten na te maken. In de doosjes zit 75 gram aan spulletjes, alle overige ingrediënten als kip of biefstuk en yoghurt moet je er nog wel bij kopen.

Er zijn vier diners na te apen: Ken Hom's Spicy Hot Chicken, John Tovey's Beef Caribbean, Michael Barry's Moghul Chicken en Madhur Jaffrey's Spicy Baked Chicken. Aan Hoofdletters Ook in Engeland Geen Gebrek.

In Nederland is het wachten op Johannes van Dams spicy croquettes en Berthe Meijers Mosterdkip. Voorlopig moeten we elk ingrediënt nog zelf bijeensprokkelen.

Een recept voor een vulling voor 2 aubergines of 2 grote paprika's of 2 courgettes of 8 tomaten.

Halveer de groente, hol haar uit en stop de vulling er in. Het vruchtvlees van de aubergines, courgettes en tomaten kan men voor bijvoorbeeld een groentesoep gebruiken.

100 gram geraspte pecorino of parmezaanse kaas

1 eetlepel ansjovis

1 eetlepel. kappertjes

2 eetepels fijngehakte verse oregano

2 tenen knoflook

4 eieren

droog broodkruim of paneermeel

olijfolie

Klop de eieren los, roer er de kappertjes, fijngehakte ansjovis, uitgeperste knoflook en oregano door. Voeg zoveel broodkruim toe dat er een stevige massa ontstaat waarmee de groente wordt gevuld. Leg de gevulde groente in een met olijfolie ingesmeerde vuurvaste schaal. Zet de schaal ca. 30 minuten in een oven van 200 graden Celcius.

    • Anne Scheepmaker