Israels keus: van Likud tot Tussen de Wielen

JERUZALEM, 23 JUNI. De ongeveer 3,4 miljoen Israelische kiezers, onder wie 240.000 nieuwe immigranten en 400.000 Arabieren, hebben vandaag de keus tussen 25 partijen. Het rechtse Likud en de socialistische Arbeidspartij zijn veruit de grootste - de vorige verkiezingen leverden hun respectievelijk 40 en 39 van de 120 zetels in het parlement, de Knesset, op - maar de kleine hebben vaak als onontbeerlijke coalitiepartners een veel grotere invloed uitgeoefend dan hun omvang wettigde. Noch Likud noch de Arbeidspartij heeft ooit een absolute meerderheid veroverd, en dat zal ook bij deze verkiezingen niet lukken.

Likud kan tegen een prijs rekenen op de steun van de kleine extreem-rechtse en anti-Arabische partijen, Tehiya, Tsomet en Moledet, waarvan de laatste het Palestijnse probleem wil oplossen door alle Palestijnen naar Jordanië over te brengen. Ter linkerzijde is er onder andere Meretz, een gelegenheidscoalitie van Rats, Shinuï en Mapam die een soepele houding in het vredesproces voorstaat en zich bovendien verzet tegen concessies aan de ultra-orthodoxe partijen. Nog verder links bevinden zich de Arabisch georiënteerde groepen, die de oproepen tot eenheid hebben genegeerd en zo hun kans op een doorslaggevende rol hebben laten liggen.

De religieuze partijen hebben herhaaldelijk op de wip gezeten tussen het linkse en het rechtse blok, met de macht te bepalen wie zou gaan regeren, en ze hebben daarvoor een dienovereenkomstige prijs gevraagd. Dat is de orthodoxe dictatuur waartegen Meretz zich verzet.

Dit zijn dan de min of meer gevestigde partijen; daarnaast zijn er verscheidene die de kiesdrempel van 1,5 procent van de stemmen niet of waarschijnlijk niet zullen halen. Daaronder zijn Da, een partij van Russische immigranten, Tora en het Land van de extreem-nationalistische rabbijn Levinger, de Partij van de Vrouw en het Recht van de Natuur, een groep die alle problemen door transcendente meditatie wil oplossen. En niet te vergeten Tussen de Wielen van een taxi-chauffeur, Hand in Hand (een gepensioneerden-lobby) en de Slachtoffers van Hypothecaire Leningen. (Reuter, AFP, AP)

Foto: Een aanhanger van Israels regerende Likudpartij (rechts) vecht in Jeruzalem een meningsverschil uit met een sympathisant van het linkse Meretz-blok op de vooravond van de verkiezingen. (Foto AP)