Irak en VN in principe eens over olie-export

WENEN, 23 JUNI. Irak en de Verenigde Naties hebben gisteren in Wenen in principe overeenstemming bereikt over de technische aspecten van een beperkte hervatting van de Iraakse olie-export. Het handelsembargo van de VN tegen Irak blijft verder overigens onaangetast. De Iraakse regering en de Veiligheidsraad van de VN moeten zich nu over de resultaten uitspreken.

VN-onderhandelaar Giandomenico Picco liet gisteren doorschemeren dat de twee partijen het nog niet eens zijn geworden hoe de VN de opbrengst van de olie-verkoop moeten controleren en verdelen. De Veiligheidsraad heeft in september bepaald dat Irak voor 1,6 miljard dollar olie mocht exporteren, om levensmiddelen en medicijnen voor de eigen bevolking te betalen, herstelbetalingen aan Koeweit te verrichten en bij te dragen in de kosten die de VN moeten maken in het kader van het staakt-het-vuren in de oorlog in het Golfgebied, onder andere voor de vernietiging van Iraks massa-vernietigingswapens.

“We hebben veel goed werk gedaan”, zei assistent-secretaris-generaal Picco gisteren, op de vierde dag van deze derde onderhandelingsronde sinds het begin van het jaar. Zowel Picco als de Iraakse delegatieleider, VN-ambassadeur Amir al-Anbari, wees met nadruk op de noodzaak van goedkeuring door de politieke autoriteiten. Het is moeilijk te voorspellen wat de reactie van Bagdad zal zijn, dat tot dusverre de voorwaarden van de VN voor de verdeling van de opbrengst als ontoelaatbare schending van zijn soevereiniteit heeft verworpen. Aan de andere kant sluiten enkele waarnemers in de Veiligheidsraad bezwaren van de zijde van de Verenigde Staten niet uit, hoewel Picco onderstreepte dat hij in de onderhandelingen niet is afgeweken van de bepalingen van de relevante resolutie van de Veiligheidsraad. Maar de Amerikaanse regering zou geen voorstander zijn van hervatting van de Iraakse olie-export voor de verkiezingen van november.

De olietermijnmarkten reageerden gisteravond nog met een prijsverhoging op het nieuws uit Wenen. Volgens een Rotterdamse handelaar is er sprake van teleurstelling in de markt dat een werkelijk besluit nog geruime tijd op zich zal laten wachten, onder andere omdat zowel de regering in Bagdad als de Veiligheidsraad zich nog over deze technische overeenkomst moet buigen.

Gisteravond steeg de notering voor Amerikaanse ruwe olie (West Texas Intermediate) in New York met vijf dollarcent per vat van 159 liter tot 22 dollar. In Londen liep de prijs voor Noordzee-olie ("Brent') op van 20,75 tot 21,20 dollar per vat. Vanochtend waren de prijzen onveranderd. Als definitieve overeenstemming wordt bereikt over de olie-verkoop door Irak verwachten olie-experts een prijsdaling van ongeveer 1 dollar per vat. (Reuter, AFP)